Å lese krim i påsken er et særnorsk fenomen. En av mytene om hvordan det hele startet, og som vi mener nok er den mest troverdige, var at det var to fattige studenter som satt og diskuterte hvordan de skulle kunne tjene noen ekstra slanter. De to studentene var Nordahl Grieg og Nils Lie, som senere skulle bli langt mer kjent enn hva de var på denne tiden.

På denne tiden ble det utgitt bøker kun på høsten, og sammen med Nordahl Griegs bror, Harald Grieg, som jobbet i Gyldendal, bestemte de seg for å skrive ei krimbok, som de skulle gi ut til påske. Som et reklamestunt annonserte lørdag før palmesøndag Gyldendal utgivelsen med tittelen «Bergenstoget plyndret i natt» i stor skrift på Aftenpostens førsteside, som om det var en nyhetsoverskrift. Dette førte til at avisredaksjonen ble nedringt av fortvilte mennesker som trodde Bergenstoget faktisk hadde blitt plyndret.

Boka solgte så godt at Aschehoug forlag også satset på å gi ut krim påsken etter, og dermed startet tradisjonen med krimbøker i Norge.

Annonsen i Aftenposten fra 24. mars 1923

Har du lyst til å lese krim i påsken, men vet ikke helt hva du skal velge? Her er noen gode krimbøker vi anbefaler.

 

geiger omslag

Geiger av Gustaf Skördeman 

«Det eneste hun hører er “Geiger”, kodeordet som gjør at alt stopper opp. I flere tiår har planen vært klar.» Geiger er første bok i svenske Gustaf Skördemans fengslende trilogi om en families dystre relasjoner og om et mystisk familiedrap med forbindelser til DDR-spioner og terrorisme. I Geiger blir vi kjent med etterforsker Sara NowakGeiger er Skördemans skjønnlitterære debut, men han har tidligere jobbet som manusforfatter for ulike TV-programmer. Geiger er solgt til 12 land.  

 

 

blindtunnel omslag

Blindtunnel av Tove Alsterdal 

Et barnelik i en forlatt tunnel vekker en farlig historie til live. Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige. Sonja går med på å selge rekkehuset og søke drømmen om et annet liv – på en vingård fjernt fra deres gamle hverdag. Gården ligger i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland og var del av Hitlers rike. Den har stått tom i årtier, vinmarkene er overgrodde. Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, forvandles det nye livsprosjektet til et mareritt.  

 

 

lille linerle omslag

Kodal-serien av Myriam H. Bjerkli 

Lille linerle (2017)Stella Polaris (2019) og Djevelens yngel (2020) kan leses frittstående, men vi møter de samme menneskene i ulike roller gjennom bøkene. I Djevelens yngel dras trådene tilbake til Mari, som forsvant i Lille Linerle. Hvem skulle trodd at så mye mystisk og tragisk kunne skje i Kodal, et lite tettsted utenfor Sandefjord? 

 

 

hvit død omslag

Hvit død av Robert Galbraith (Pseudonym for J.K. Rowling). Bok 4 i Strike-serien.  

Hvit død er en klassisk krim med moderne vri, et gripende mysterium, en ekte pageturner og en spennende fortsettelse på historien om Cormoran Strike og Robin Ellacott. En plaget ung mann ved navn Billy ankommer privatdetektiv Cormoran Strikes kontor. Billy ber om hjelp til å etterforske en forbrytelse han mener han var vitne til som barn. Han virker svært desorientert, men likevel er det noe ærlig og oppriktig med Billy og hans historie, synes Strike. Før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret. Strike og hans tidligere assistent Robin Ellacott – nå forretningspartner – forsøker å komme til bunns i Billys sak. Det fører dem på en kronglete sti gjennom Londons bakgater, via de innerste sirklene i parlamentet, til en vakker, men dyster herregård på landsbygda. Samtidig er Strikes privatliv langt fra enkelt. Strike har mer enn noensinne bruk for Robin, men forholdet dem imellom er mer innviklet enn som så.  

 

 

størst av alt omslag

Størst av alt av Malin Giolito Persson 

De rikeste rike og de aller nederst på rangstigen trenger sjelden å møtes. Bare på Djursholms almenne gymnas. Fem tenåringer og en lærer som vil det beste. Det ender med en katastrofe. Ni månder senere stilles atten år gamle Maja for retten. Det er hevet over enhver tvil at Maja skjøt og drepte kjæresten sin Sebastian og bestevenninnen Amanda. Og han som ble hardt skadd, men overlevde, Samir, hva har han å si om Majas rolle? Størst av alt er på mange måter et portrett av Sverige i dag, samtidig som det er en hjerteskjærende skildring av forholdet mellom foreldre og barn, og det å være ung. 

 

 

galgen omslag

 

Galgen av Yrsa Sigurdardottir 

Dette er den fjerde boka om politimannen Huldar og psykologen Freyja. Forholdet mellom de to har vært spenningsfylt helt siden de møtte hverandre første gang og endte opp i samme seng. 

Denne boka starter med at en ung mann blir funnet død – hengende i en slags galge på et gammelt rettersted. Politiet oppdager restene av en papirlapp som er spikret fast til brystkassen hans. De skjønner dermed at det ikke er snakk om et selvmord. Samtidig blir Freyja involvert i en sak med en liten gutt som har kommet bort fra sine foreldre. Det viser seg at han befinner seg i den døde mannens leilighet. Dermed blir Freyja og Huldar nok en gang involvert i samme sak, fra to ulike sider. 

Det har nå kommet seks bøker i serien om Huldar og Freyja. Bøkene inneholder tidvis makabre scener, men også en god del humor. De anbefales til de som ikke lar seg skremme av litt blod! Bøkene kan leses frittstående, men det aller beste er å begynne med første bok i serien, DNA 

 

bare deg omslagBare deg av Ninni Schulman 

Iris skal i niesens barnedåp og er for seint ute. Hun skal til å sette seg i bilen og kjøre da hun oppdager at det ene dekket er flatt. I det samme kommer Pål joggende forbi. Han tilbyr henne hjelp. Dette blir starten på noe som tilsynelatende er det perfekte forholdet. Pål viser seg å være selve drømmemannen for Iris, men er han for god til å være sann? Det hele utvikler seg fra å være en varm kjærlighetshistorie til å bli en iskald grøsser. 

Bare deg er en mesterlig psykologisk spenningsroman fra Ninni Schulman. Det er en pageturner som anbefales på det varmeste! 

 

 

Gullungen av C. J. Tudor
Gullungen av C. J. Tudor

En lærer med en skjult agenda vender tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk på, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne ha forestilt seg. Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill. Etter det som hendte gjengen hans; forræderi, selvmord, drap, og at hans egen søster forsvant, var det siste han ville å komme tilbake til alle spøkelsene. Men Joe har ikke noe valg. Det skjer igjen. Og bare Joe vet hvem som tar grundig feil. Å lure til seg en lærerjobb ved sin tidligere videregående skole er den enkle delen. Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – i tillegg til å forsøke å unngå sine fiender – er verre. Men det vanskeligste er å se igjen den forlatte gruven der hvor alt gikk galt, og livet hans forandret seg for alltid, og til slutt måtte forholde seg til den grufulle sannheten om Arnhill, hans søster og seg selv. Men for Joe var ikke den verste dagen i livet da søsteren hans forsvant. Det var dagen hun kom tilbake.

 

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London, og ikke minst sin brutale og undertrykkende onkel. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Aller mest knyttet blir hun til seksten år gamle Nancy Mitford – en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Men da sykepleiersken Florence Nightingale Shore blir myrdet på et tog, finner Nancy og amatørdetektiven Louisa ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule…

Denne krimromanen har blitt beskrevet som en blanding av Agatha Christie og Downton Abbey, og er en skikkelig «kosekrim».

 

En høyere rettferdighet av Hjorth og Rosenfeldt

En høyere rettferdighet av Hjorth og Rosenfeldt

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over, nå holder han forelesninger og skriver bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder. Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter, der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet deres før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn. Og snart også Sebastian Bergman.

 

 

Vinterild av Anders de la MotteVinterild av Anders de la Motte

Lucianatten 1987 brenner danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes, inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.

Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt.

 

 

Kastanjemannen av Søren SveistrupKastanjemannen av Søren Sveistrup

I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann.

Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess. Han er nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente, som politiet tror er blitt drept. Sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere. En mann har tilstått drapet på jenta, og saken regnes for oppklart.

Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta. Thulin og Hess leter nå etter en sammenheng mellom sosialministerens forsvunne datter og de myrdede kvinnene. Drapene skaper angst over hele landet.

Thulin og Hess kjemper mot tiden, de frykter at morderen har en plan og at flere liv står i fare.

 

Danselærerens tilbakekomst av Henning MankellDanselærerens tilbakekomst av Henning Mankell

Den 12. desember 1945. Et engelsk militærfly lander på flyplassen Bückeburg i Tyskland. Om bord er én eneste passasjer. Han bærer på en liten, svart koffert og bringes til et fengsel. Neste dag henrettes ni mannlige og tre kvinnelige tyske krigsforbrytere ved hengning.

I oktober 1999 blir den pensjonerte svenske kriminalpolitimannen Herbert Molin funnet drept utenfor sitt hjem, en avsidesliggende gård i Härjedalen. Alt tyder på at han er blitt mishandlet til døde. På gulvet i Molins hus finnes tydelige blodspor – som om noen har danset tango med offeret.

I Borås leser en tidligere kollega, 37 år gamle Stefan Lindman, om drapet på Molin. Han oppsøker åstedet, men innser snart at det finnes mennesker som ikke ønsker at han skal ta del i etterforskningen. Han begynner å ane at en ond fortid har innhentet mannen som i sin alderdom søkte tilflukt dypt inne i Härjedalens skoger.

 

Gullburet av Camilla Läckberg

Gullburet av Camilla Läckberg

På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. En gang var hun en sterk kvinne med ambisjoner, men for Jacks skyld har hun gitt opp alt. Da han sviker henne, blir hele Fayes verden rasert. Plutselig har hun ingenting i det hele tatt. Først er hun rådvill, men så bestemmer hun seg for å ta igjen og begynner å planlegge en grusom hevn.

 

 

Pappas gutt av Emelie Schepp

Pappas gutt av Emelie Schepp

Alle foreldres mareritt! En varm sommerkveld ringer en seks år gammel gutt til faren sin. Skrekkslagen forteller han at noen har tatt seg inn i huset. Det er det siste faren hører fra gutten, før han sporløst forsvinner. Statsadvokat Jana Berzelius leder etterforskningen sammen med førstebetjent Henrik Levin og politibetjent Mia Bolander. Hva har skjedd med gutten? Etter hvert som de sirkler seg inn mot sannheten, blir utredningen mer personlig for Jana. Hun innser at guttens liv er i fare og at det haster med å finne ham. Samtidig forlanger den hensynsløse Danilo Peña at Jana skal besøke ham i fengselet. Jana kastes dermed inn i et spill som kan få uante konsekvenser.

 

 

Tyvenes marked av Jan Guillou

Tyvenes marked av Jan Guillou

Stjeler du ti tusen kroner går du i fengsel stjeler du hundre millioner går du fri.

Stockholm rammes av en rekke eiendommelige tyverier. På grunn av de enorme verdiene som stjeles, blir det ved Stockholm-politiet satt sammen en spesialgruppe med politiinspektør Ewa Jonsén i spissen. Henrik Gundell er adm. dir. ved et velrenommert forsikringsselskap. Hans tilværelse handler om å tilrane seg millionbeløp fra de firmaene han er satt til å forvalte. Gundell tror han er usårbar, og har ikke mulighet til å se den faren som mestertyvene representerer for han.

 

Tiden er en morder av Michel Bussi

Tiden er en morder av Michel Bussi

Den 42 år gamle advokaten Clotilde tilbringer sommerferien på Korsika sammen med sin mann og tenåringsdatter. Det er første gang hun er tilbake etter at foreldrene og broren omkom i en bilulykke 27 år tidligere. Selv overlevde hun på mirakuløst vis. I løpet av ferien opplever hun flere ting som får henne til å stille spørsmål ved hva som egentlig skjedde den gangen. Det er mye som ikke stemmer med det hun til nå har trodd var sannheten om hendelsesforløpet forut for det skjebnesvangre øyeblikket da familien plutselig satte seg i bilen. Hun mottar snart brev og beskjeder som tyder på at moren kanskje ikke døde likevel. Kan det være at Clotilde ikke vet sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen?