Å lese krim i påsken er et særnorsk fenomen. En av mytene om hvordan det hele startet, og som vi mener nok er den mest troverdige, var at det var to fattige studenter som satt og diskuterte hvordan de skulle kunne tjene noen ekstra slanter. De to studentene var Nordahl Grieg og Nils Lie, som senere skulle bli langt mer kjent enn hva de var på denne tiden.

På denne tiden ble det utgitt bøker kun på høsten, og sammen med Nordahl Griegs bror, Harald Grieg, som jobbet i Gyldendal, bestemte de seg for å skrive ei krimbok, som de skulle gi ut til påske. Som et reklamestunt annonserte lørdag før palmesøndag Gyldendal utgivelsen med tittelen «Bergenstoget plyndret i natt» i stor skrift på Aftenpostens førsteside, som om det var en nyhetsoverskrift. Dette førte til at avisredaksjonen ble nedringt av fortvilte mennesker som trodde Bergenstoget faktisk hadde blitt plyndret.

Boka solgte så godt at Aschehoug forlag også satset på å gi ut krim påsken etter, og dermed startet tradisjonen med krimbøker i Norge.

Annonsen i Aftenposten fra 24. mars 1923

Har du lyst til å lese krim i påsken, men vet ikke helt hva du skal velge? Her er noen gode krimbøker vi anbefaler.

Gullungen av C. J. Tudor
Gullungen av C. J. Tudor

En lærer med en skjult agenda vender tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk på, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne ha forestilt seg. Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill. Etter det som hendte gjengen hans; forræderi, selvmord, drap, og at hans egen søster forsvant, var det siste han ville å komme tilbake til alle spøkelsene. Men Joe har ikke noe valg. Det skjer igjen. Og bare Joe vet hvem som tar grundig feil. Å lure til seg en lærerjobb ved sin tidligere videregående skole er den enkle delen. Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – i tillegg til å forsøke å unngå sine fiender – er verre. Men det vanskeligste er å se igjen den forlatte gruven der hvor alt gikk galt, og livet hans forandret seg for alltid, og til slutt måtte forholde seg til den grufulle sannheten om Arnhill, hans søster og seg selv. Men for Joe var ikke den verste dagen i livet da søsteren hans forsvant. Det var dagen hun kom tilbake.

 

Mysteriet på Asthall av Jessica FellowesMysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London, og ikke minst sin brutale og undertrykkende onkel. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Aller mest knyttet blir hun til seksten år gamle Nancy Mitford – en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Men da sykepleiersken Florence Nightingale Shore blir myrdet på et tog, finner Nancy og amatørdetektiven Louisa ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule…

Denne krimromanen har blitt beskrevet som en blanding av Agatha Christie og Downton Abbey, og er en skikkelig «kosekrim».

 

En høyere rettferdighet av Hjorth og RosenfeldtEn høyere rettferdighet av Hjorth og Rosenfeldt

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over, nå holder han forelesninger og skriver bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder. Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter, der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet deres før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn. Og snart også Sebastian Bergman.

 

Vinterild av Anders de la MotteVinterild av Anders de la Motte

Lucianatten 1987 brenner danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes, inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.

Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt.

 

Kastanjemannen av Søren SveistrupKastanjemannen av Søren Sveistrup

I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann.

Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess. Han er nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har et fingeravtrykk fra en jente, som politiet tror er blitt drept. Sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere. En mann har tilstått drapet på jenta, og saken regnes for oppklart.

Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta. Thulin og Hess leter nå etter en sammenheng mellom sosialministerens forsvunne datter og de myrdede kvinnene. Drapene skaper angst over hele landet.

Thulin og Hess kjemper mot tiden, de frykter at morderen har en plan og at flere liv står i fare.

 

Danselærerens tilbakekomst av Henning MankellDanselærerens tilbakekomst av Henning Mankell

Den 12. desember 1945. Et engelsk militærfly lander på flyplassen Bückeburg i Tyskland. Om bord er én eneste passasjer. Han bærer på en liten, svart koffert og bringes til et fengsel. Neste dag henrettes ni mannlige og tre kvinnelige tyske krigsforbrytere ved hengning.

I oktober 1999 blir den pensjonerte svenske kriminalpolitimannen Herbert Molin funnet drept utenfor sitt hjem, en avsidesliggende gård i Härjedalen. Alt tyder på at han er blitt mishandlet til døde. På gulvet i Molins hus finnes tydelige blodspor – som om noen har danset tango med offeret.

I Borås leser en tidligere kollega, 37 år gamle Stefan Lindman, om drapet på Molin. Han oppsøker åstedet, men innser snart at det finnes mennesker som ikke ønsker at han skal ta del i etterforskningen. Han begynner å ane at en ond fortid har innhentet mannen som i sin alderdom søkte tilflukt dypt inne i Härjedalens skoger.

 

Gullburet av Camilla LäckbergGullburet av Camilla Läckberg

På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. En gang var hun en sterk kvinne med ambisjoner, men for Jacks skyld har hun gitt opp alt. Da han sviker henne, blir hele Fayes verden rasert. Plutselig har hun ingenting i det hele tatt. Først er hun rådvill, men så bestemmer hun seg for å ta igjen og begynner å planlegge en grusom hevn.

 

Pappas gutt av Emelie ScheppPappas gutt av Emelie Schepp

Alle foreldres mareritt! En varm sommerkveld ringer en seks år gammel gutt til faren sin. Skrekkslagen forteller han at noen har tatt seg inn i huset. Det er det siste faren hører fra gutten, før han sporløst forsvinner. Statsadvokat Jana Berzelius leder etterforskningen sammen med førstebetjent Henrik Levin og politibetjent Mia Bolander. Hva har skjedd med gutten? Etter hvert som de sirkler seg inn mot sannheten, blir utredningen mer personlig for Jana. Hun innser at guttens liv er i fare og at det haster med å finne ham. Samtidig forlanger den hensynsløse Danilo Peña at Jana skal besøke ham i fengselet. Jana kastes dermed inn i et spill som kan få uante konsekvenser.

 

Tyvenes marked av Jan GuillouTyvenes marked av Jan Guillou

Stjeler du ti tusen kroner går du i fengsel stjeler du hundre millioner går du fri.

Stockholm rammes av en rekke eiendommelige tyverier. På grunn av de enorme verdiene som stjeles, blir det ved Stockholm-politiet satt sammen en spesialgruppe med politiinspektør Ewa Jonsén i spissen. Henrik Gundell er adm. dir. ved et velrenommert forsikringsselskap. Hans tilværelse handler om å tilrane seg millionbeløp fra de firmaene han er satt til å forvalte. Gundell tror han er usårbar, og har ikke mulighet til å se den faren som mestertyvene representerer for han.

 

Tiden er en morder av Michel Bussi


Tiden er en morder av Michel Bussi

Den 42 år gamle advokaten Clotilde tilbringer sommerferien på Korsika sammen med sin mann og tenåringsdatter. Det er første gang hun er tilbake etter at foreldrene og broren omkom i en bilulykke 27 år tidligere. Selv overlevde hun på mirakuløst vis. I løpet av ferien opplever hun flere ting som får henne til å stille spørsmål ved hva som egentlig skjedde den gangen. Det er mye som ikke stemmer med det hun til nå har trodd var sannheten om hendelsesforløpet forut for det skjebnesvangre øyeblikket da familien plutselig satte seg i bilen. Hun mottar snart brev og beskjeder som tyder på at moren kanskje ikke døde likevel. Kan det være at Clotilde ikke vet sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen?