Tips og anbefalinger

Tipslister for barn:

Tipslister for ungdom:

Tipslister for voksne:

Her kan du finne flere tips:

Noen av våre anbefalinger

Mange av bøkene i oversikten har vært snakket om på Litterært kvarter.

system storslått omslag

Månedens bok september 21:

Et system så storslått at man blendes av Amanda Svensson.

Trillingene Klara, Matilda og Sebastian er på hver sin reise, både i fysisk og overført betydning. Etter en tragisk hendelse i familien forvitrer kontakten dem imellom. De reiser i ulike retninger, men trekkes likevel stadig tilbake til hverandre. Innen familien finnes det mange hemmeligheter, og den aller største er det moren som sitter på. Alt endrer seg når trillingene får vite at noe usedvanlig skjedde den natta de ble født.

Denne boka tar leseren verden rundt. Den tar opp både klimaspørsmål, følelsesmessige ytterpunkter og diversiteten i menneskelige erfaringer. Boka er full av delikate overdrivelser som forfatteren aldri lar gli over i harselas. Tvert imot får leseren respekt for det tilsynelatende avvikende, fordi avvik er det normale.

«Det er et system i galskapen (…), det er bare det jeg sier. Et system så storslått at vi blendes av det.» (s. 91).

Jeg falt for denne boka, fordi forfatteren tar livets små og store utfordringer på alvor, samtidig som hun tøyser med dem. Boka har nydelig språk og er full av uventede hendelser.

For denne boka mottok Amanda Svensson i 2019 både Svenska Dagbladets Litteraturpris og P. O. Enquist-prisen, som deles ut til en forfatter “(…) på vei ut i Europa”. Hun har også skrevet Hey Dolly (2008), Välkommen till den här världen (2011) og Allt det där jag sa till dig var sant (2014).

Boka kan også leses som e-bok i BookBites. Anbefalt av Kristin.

 

Bokomslag Månedens bok august 21:

Om natten er alt blod svart av David Diop. David Diops bok har vunnet flere høythengende priser for sin originale blanding av kliniske, journalistiske skildringer og muntlig fortelling fra Senegal. Dette er en bok om galskap og svart magi og måten man uttrykker sorg på under veldig spesielle omstendigheter.

Senegalske Alfa og Mademba har vervet seg til tjeneste for Frankrike under første verdenskrig. Krigen er grå, brutal, med nesten surrealistiske scener fra skyttergravene. Alfa opplever at Mademba, barndomskameraten og blodsbroren hans, dør ved siden av ham under et slag. Mademba spør Alfa om å drepe ham slik at han slipper å lide. Alfa klarer å ligge ved siden av blodsbroren sin i de lange timene det tar før han dør, men han klarer ikke å drepe ham. Etter hvert begynner Alfa å ta noen veldig spesielle nattlige ekspedisjoner. Han sniker seg av gårde til fiendens tilholdssted midt på natta. Han tror han er udødelig, og er dessuten ute etter hevn. Der dreper han den første blåøyde soldaten han kan finne og tar med seg en av hendene hans tilbake. De første gangene han gjør dette blir han sett på som en helt. Men når de nattlige toktene ikke slutter blir de andre soldatene redde for ham. Er han egentlig en demon? Anbefalt av Hilde Sjølset

 

Aldri, Aldri, Aldri av Linn Strømsborg

 

 

 

 

 

Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg Hovedpersonen i Linn Strømsborgs roman «Aldri, aldri, aldri» har aldri ønsket seg barn. Hun har vært samboer med Philip i åtte år, og de har vært enige om at de ikke skal ha barn – helt til nå. For kanskje vil Philip allikevel bli pappa? Og mens hennes to beste venner venter sitt første barn, og moren hennes stadig maser om barnebarn, og hverdagen renner over av småbarnsforeldre og fødsler og andres tidsklemmer, så står hun støtt i livet sitt og valget sitt om å ikke ville ha barn. «Aldri, aldri, aldri» er en roman om hvorfor vi får barn, og hvorfor vi ikke får barn. Det er historien om å velge noe annet enn det som forventes av en, men samtidig bare ønske seg et vanlig liv.

 

Sisi Tambu av Tsitsi Dangarembga

 

 

 

 

 

 

Sisi Tambu av Tsitsi Dangarembga er delvis selvbiografisk. Hovedpersonen, jenta Tambudzayi (Tambu) Sigauke ser tilbake på sin oppvekst i 60-/70-tallets Rhodesia. En eldre bror får skolegang, men det er ingen penger til skole for Tambu. For å få penger til skolegang, dyrker hun opp mer jord til mais. Broren tar av avlingen og gir bort for å sabotere. Hun selger maisen på markedet og får allikevel en god slump penger, men faren mener at pengene hun tjener skal tilfalle ham. Så dør broren, og onkelen som er rektor på en misjonsskole og har betalt for broren, vil nå at Tambu skal gå på skole. Her møter hun igjen kusinen Nyasha som har bodd 5 år i England og ikke vil rette seg etter de strenge normene og grensene som gjelder for jenter. Tambus vanskelige utvikling skildres, hun må gi slipp på mye av den gamle nedarvede kulturen for å utvikle seg som kvinne. Anbefalt av Kristin på Litterært kvarter.

 

Det blir ikke bedre av Jan Grue

 

 

 

 

 

 

Det blir ikke bedre av Jan Grue. August Wilhelmsen har et godt liv foran seg. Han kommer fra en solid familie, er begavet, full av ambisjoner og har en spennende jobb. Alt ligger til rette for August, for han bor i Norge, et gjennomregulert og rasjonelt styrt land. Målet for landet er å være verdensledende, med de aller lykkeligste innbyggerne. Her skal det legges til rette for det gode liv, for å realisere sitt fulle potensial, for at menneskene skal være til glede for seg selv, sine nærmeste og samfunnet. Det kan rett og slett ikke bli bedre. Anbefalt av Hans Martin på Litterært kvarter.

 

Rød mann/Sort mann av Kim Leine

Rød mann/Sort mann av Kim Leine er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden. I Kim Leines episke storverk følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Anbefalt av Kristine på Litterært kvarter.

 

De åtte fjellene av Paolo Cognetti
De åtte fjellene av Paolo Cognetti forteller historien om vennskapet mellom Pietro og Bruno. De kommer fra to ulike verdener, men har somrene sammen, ved fjellet Monte Rosa. Bruno vokser opp i landsbyen nær fjellet, mens Pietros foreldre, som ellers er bundet til karrierene sine i Milano, stadig lengter tilbake til naturen og fjellene og hver sommer leier et hus i den avsidesliggende dalen. Pietros far er en tidligere eventyrer som tynges av savnet etter fjellet, og som i sitt ønske om å skape sønnen i sitt bilde, på mange måter tynger ham også. Bruno representerer et annet slags naturmenneske. På sitt fåmælte vis, men med stor omsorg for hverandre, utvikler de to guttene et unikt vennskap. Anbefalt av Hans Martin på Litterært kvarter.

 

Medusas flåte av Franzobel

Medusas flåte av Franzobel. 18. juli 1816, klokka 11 om formiddagen: Et stykke utenfor Afrikas vestkyst får kapteinen på briggen Argus øye på en flåte. Da flåten kommer nærmere, fryser blodet i årene hans til is: Om bord befinner det seg 15 utmagrede skikkelser, med hule øyne, forbrent hud og hår stivt av salt. Det er de siste overlevende av 147 mennesker som to uker tidligere ble overlatt til seg selv da fregatten Medusa forliste.

Denne historiske hendelsen – et av verdenshistoriens mest kjente forlis – danner bakgrunn for Franzobels epokegjørende roman, som sikter mot kjernen av det menneskelige: Hva betyr moral og sivilisasjon når det står om overlevelse i en ekstrem situasjon? Og hvor høy er prisen på overlevelse? Anbefalt av Hilde på Litterært kvarter.

 

Tre vegar til havet av Brit Bildøen

Tre vegar til havet av Brit Bildøen. Ei kvinne går ut til postkassa for å hente eit brev ho har venta på lenge. Eit brev som skal endre livet hennar. Ei kvinne går gjennom gatene med ein trillekoffert. Ho skal ta hemn. Ho skal slå tilbake mot Staten. I kofferten ligg ein død katt. Ei kvinne går lange turar langs havet med hunden sin. Når ho ikkje jobbar med å ringmerke fuglar, held ho seg mest for seg sjølv. Dei tre historiene flettar seg saman til ei sterk forteljing om raseri, galskap og flukt frå fortida. I Tre vegar til havet skildrar Brit Bildøen avmakt i møte med byråkratiet og kva desperasjon kan gjere med eit anstendig menneske. Anbefalt av Elin på Litterært kvarter.

 

Vegetarianeren av Han Kang

Vegetarianeren av Han Kang. Yeong-hye er helt alminnelig på alle vis, ifølge hennes mann, men etter en rekke groteske mareritt bestemmer hun seg for å bli vegetarianer – en ganske bemerkelsesverdig beslutning i Sør-Korea. Familiemedlemmene hennes reagerer sterkt på Yeong-hyes avvisning av kjøtt og etter hvert av stadig flere sosiale konvensjoner. Unntaket er svogeren hennes, som blir mer og mer fascinert av henne. Anbefalt av Agnethe på Litterært kvarter.

 

De kommer til å drukne i sine mødres tårer av Johannes Anyuru

De kommer til å drukne i sine mødres tårer av Johannes Anyuru. Inspirert av IS oppsøker tre ungdommer en bokhandel i Gøteborg, der en kjent kunstner skal holde et foredrag om sine kontroversielle karikaturtegninger. Seansen avbrytes av et pistolskudd som innevarsler en dramatisk terroraksjon, med publikum som gisler og livestreaming via YouTube. Det blodige dramaet får med ett en ny retning da kvinnen som filmer det hele plutselig stopper opp og sier: – Hør på meg. Jeg tror ikke vi skal være her. Det var ikke hit vi skulle. Fra dette øyeblikk gjør fortellingen en helomvending fra brutal realisme til dyster fremtidsvisjon. Vi møter kvinnen igjen to år senere, innlagt på en rettspsykiatrisk klinikk. Hun har tatt kontakt med bokens forteller, en forfatter, som hun har lest bøker av og som hun vil dele sin historie med. Hun mener seg å være en varsler fra fremtiden, en tid med heimevern, borgerkontrakt og interneringsleirer for muslimer og jøder. Anbefalt av Hilde på Litterært kvarter.

 

Et hardt slag av Jan Mehlum

Et hardt slag av Jan Mehlum. På selveste nasjonaldagen rystes Tønsberg av et brutalt attentat midt på byens torg, og Svend Foyns datter Mari trekkes inn i anslaget. Mye tyder på at det har sammenheng med den nye kjæresten hun traff i Berlin, og at noen nå er ute etter henne. Samtidig som politiets hovedmistenkte ber om Foyns hjelp, forsvinner datterens kjæreste sporløst. Jakten på sannheten fører Foyn til Berlin og Buenos Aires, der han kommer i kontakt med ekstremister med farlige ideer, politifolk med uklare agendaer og en sannhetssøkende maler. Så kommer han på sporet av en sak om overgrep mot fosterhjemsbarn, og vikles inn i et farlig spill. Anbefalt av Ann Lisbeth på Litterært kvarter.

 

Søsterklokkene av Lars Mytting
Søsterklokkene av Lars Mytting. Så lenge folk kunne huske hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.
I 1879 flytter en nyutdannet prest inn på prestegården, der nittenårige Astrid fra Hekne gjør tjeneste. Fra Tyskland kommer en fremmed mann med vidløftige planer. Den gamle stavkirken som har huset klokkene går uvisse tider i møte, og snart utsettes bygda for brå skiftninger og ubøyelige viljer.
Søsterklokkene er en rik fortelling om gammel tid som brytes mot nye ideer, om mørkt slit og solvarme steiner, om to kirkeklokker med overjordisk klang og evigheten som horisont. Anbefalt av Guri på Litterært kvarter.

 

Aldri meir! av Sigurd Birkelund
Aldri meir! av Sigurd Birkelund. Litt før midnatt 9. april 1940 fikk statsminister Nygaardsvold melding om at flere fremmede skip var på vei inn i Oslofjorden. Det tyske kravet var at Tyskland skulle overta kontrollen over Norge for å sikre landet nøytralitet. I denne boken gir Sigurd Birkelund et overblikk over det som skjedde denne vårdagen i 1940 og videre gjennom de neste fem årene vi var under nazi-Tysklands styre. Presentert av forfatteren på Litterært kvarter spesial.

 

Kjærlighetens Antarktis av Sara Stridsberg
Kjærlighetens Antarktis av Sara Stridsberg. En kort stund har hun vært i verden med dens begjær, lengsel og frykt. Helt til en ukjent velger å ta livet hennes. Men barna finnes, de som en gang var hennes, Valle og Solveig, de som ble tatt hånd om av myndighetene og plassert et sted på Sverigekartet. Foreldrene hennes, Raksha og Ivan, finnes fortsatt, der de flakker gjennom Stockholm i de dødes tapte verden. Og dødsøyeblikket, det tar aldri slutt. Anbefalt av Kristin på Litterært kvarter.

 

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger. Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre. Anbefalt av Aase-Liv på Litterært kvarter.

 

Det innerste rommet av Jørn Lier Horst

Det innerste rommet av Jørn Lier Horst. Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting også datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen. Sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid. Blant annet forsvant det i 2003 en ung mann på fisketur ved Gjersjøen i Oppegård, og ikke lenge etter fikk Riksadvokaten et anonymt brev med teksten: Sjekk helseminister Bernhard Clausen i Gjersjø-saken. Tipset ble den gangen vurdert til å være uten verdi og aldri fulgt opp. Tilfeldighetene vil at Adrian Stiller i Kripos sin cold case-.gruppe har fått Gjersjø-saken på sitt bord, og motvillig innser Wisting at han trenger Stillers hjelp for å avsløre Bernhard Clausens innerste hemmeligheter. Anbefalt av Ann Lisbeth på Litterært kvarter.

 

Harpesang av Levi Henriksen

Harpesang av Levi Henriksen. Plateprodusenten Jim Gystad sitter bakfull i Vinger kirke da himmelsk sang stiger opp fra benkeraden bak ham. Det er De Syngende Søsknene Thorsen som løfter Jim ut av meningsløshetens tak denne søndagsmorgenen. De tre søsknene som en gang turnerte USA og solgte enorme mengder plater, med suksessingler som «Tretti sølvpenger oppå vår Faders bibel». Men etter at alle tre fant kjærligheten, for så å miste den igjen, har de sluttet å opptre. Etter det første møtet i kirken har Jim bare én tanke i hodet: Han må vekke sangen til live hos De Syngende Søsknene Thorsen. Anbefalt av Guri på Litterært kvarter.

 

Komme hjem av Yaa Gyasi

Komme hjem av Yaa Gyasi begynner med historien om to halvsøstre som bor i hver sin landsby i det vestlige Afrika på 1700-tallet, i området vi i dag kjenner som Ghana. Esi blir gift med en britisk slavehandler. Effia selges som slave og sendes til Amerika. Vi følger søstrenes etterkommere over 300 år, og over to kontinenter. Arven etter slaveriet preger generasjonene etter Esi og Effia helt frem til nåtiden, som et minne som for alltid er skrevet inn i slektens liv. Anbefalt av Elin på Litterært kvarter.

 

Måter å dø på av Zakes Mda

Måter å dø på av Zakes Mda er en brutal, magisk og morsom bok, som gir et fascinerende bilde av det moderne Sør-Afrika. Hovedpersonen Toloki er profesjonell sørgende, han stiller opp i begravelser når han blir forespurt. Han tar jobben sin på alvor. «En gang vil han gjerne ha faste takster for forskjellige sørgenivåer, som i andre yrker. Leger tar forskjellige honorarer for forskjellige sykdommer & Men foreløpig tar han det han får, for folk er ennå ikke vant til idéen om en profesjonell sørgende». Dette er historien om Tolikis reise fra landsbygda til storbyens slum, om hvordan han finner seg en ny levevei og møter barndomsvenninnen som hjelper ham med å slette gamle sår. Anbefalt av Kristin på Litterært kvarter.

 

Ikke la oss gå i hundene i kveld av Alexandra Fuller

Ikke la oss gå i hundene i kveld av Alexandra Fuller er en galgenhumoristisk og naken historie om en temperamentsfull og viljesterk britisk familie som prøver å dyrke jorda i Rhodesia, mens borgerkrigen bygger seg opp omkring dem.

Ikke la oss gå i hundene i kveld er en slags moderne Mitt Afrika, fortalt av et barn/tenåring som vokser opp i det sydøstlige Afrika på 1970- og 1980-tallet. Det er en beint fram og røff historie om en families ubrytelige bånd til et kontinent som kom til å prege, forme, såre og lege dem. Anbefalt av Kristin på Litterært kvarter.

 

Forsidebilde av boka Sommerlys.

Sommerlys, og så kommer natten av Jón Kalman Stefánsson. 2018. Jón Kalman Stefánsson gjennombruddsroman. Boka er et litterært portrett av en landsby på den islandske vestkysten og menneskene, drømmene og lengslene som lever der: En skildring av vanlige menneskers uvanlige liv. Anbefalt av Aase-Liv på Litterært kvarter.

 

Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck. 2018. Ny bok av den kritikerroste tyske forfatteren som skrev Går, gikk, har gått i 2017. Romanen utforsker tilfeldighetenes betydning og hverdagslivets utfordringer under de politiske maktkampene på 1900-tallet. Hovedpersonen dør hele fire ganger, og lever også fire forskjellige liv. Anbefalt av Inger Astrid

 

Maggie-min

Maggie-min av Betty Smith, 2018. Her er en ny gjenoppdaget skatt fra forfatteren av Det vokser et tre i Brooklyn. Handlingen er lagt til begynnelsen av 1900-tallet i Brooklyn. Her vokser Maggie opp med en gretten far som ikke tar ansvar for barna sine. Hun får oppgaven å oppdra småsøsknene sine når moren dør i barsel. Til tross for harde kår klarer Maggie å se muligheter og fokusere på det som er fint midt i elendigheten. En flott skildring av en sterk kvinneskikkelse. Anbefalt av Inger Astrid

 

Sjøormen i Essex av Sarah Perry. 2018.

Cora blir snart enke, og heldigvis for det! Mannen hun er gift med er en skikkelig fæl type. Legen til Cora er begeistret for henne, og ser også fram til at hun skal bli enke. Så dør mannen, og Cora reiser til Blackwater. Der har en ung mann nettopp druknet på mystisk vis. Det snakkes om et sjømonster som skal ha levd i innsjøen der han druknet, men det er vel bare en gammel legende? Dette er britisk litteratur på sitt beste, og man aner spor etter George Eliot og Jane Austen. Anbefalt av Hilde

 

Bilde av The Hills

The Hills av Matias Faldbakken. 2017.

Jeg-personen er kelner på «The Hills», en av Oslos tradisjonsrike restauranter. Han har kontroll på det meste, han står der, stramt, i kelnerdrakten og venter, behager, beveger seg rundt i lokalet og observerer gjestene. Han uroes når stamgjestene ikke innfinner seg presis! En dag dukker en ny gjest opp, en kvinne som lager uro i hans møysommelig opparbeidede orden. Boka er overraskende, skarp og underholdende. Anbefalt av Aase-Liv

 

Dam av Clare-Louise Bennett. 2017.

En ung kvinne flytter fra byen til en hytte på landsbygda, der tilværelsen består av dagligdagse ting som å hakke tomater eller auberginer eller undre på hva man gjør hvis den siste komfyrbryteren på  minikjøkkenet slutter å virke! Her er underfundige observasjoner av  kyrenes blikk eller regn og løv som kommer inn gjennom det åpne baderomsvinduet. Morsom og overraskende bok der kapitlene har overskrifter som «Postkort», «Det dypeste hav» og «Å tomatpuré». Anbefalt av Aase-Liv

 

Fyrvokterens døtre av  Jean E. Pendziwol. 2018. Elizabeth er i ferd med å miste synet. Hun bor på aldershjem og prøver å få dagene til å gå nå når hun ikke kan lese bøker lenger. Så er det noen som finner farens dagboknotater på et skipsvrak. Ungjenta Morgan som har samfunnstjeneste på aldershjemmet, hjelper Elizabeth å tyde notatene. Dette blir starten på et spesielt vennskap, og de finner ut at begge har tilknytning til øya der Elizabeths far var fyrvokter for mange år siden. Anbefalt av Wenche

 

Bilde av Nullingen av Paul Abel

Nullingen av Paul Abel av Bjørn Vatne. 2018.Vi er i Ålesund rundt 2050. Europa er herjet av tørke, mens i Norge er det regn, flom og storm. Kloden er i ferd med å gå til grunne pga klimaproblemene. Men så tar miljøpartiet Panetisk forbund grep! De setter regjeringen til side, tar over alle viktige samfunnsfunksjoner og innfører diktatur. Når klimaproblemene gjennom mange år har vært forsøkt løst ved frie valg, er den tiden nå over. Og resultatet? Klimautslippene reduseres drastisk, kloden har bedre vilkår, men til hvilken pris? Interessant og tankevekkende bok. Anbefalt av Aase-Liv

 

Forbannede yngel av Anne-Cathrine Riebnitzsky. 2015. En søskenflokk vokser opp på en gård i Danmark på 80-tallet. Mor er alltid lei seg og far er sint og voldelig. Til tross for dårlige oppvekstforhold klarer de seg på et vis. De passer på hverandre og prøver å få livet til å gå rundt som best det kan. Vi møter eldstejenta, Lisa, i voksen alder. Hun har blitt soldat og tjenestegjør i Afghanistan. Romanen  er delvis selvbiografisk. Anbefalt av Inger Astrid på Litterært kvarter

 

Bilde av Stien med edderkoppredene

Stien med edderkoppredene av Italo Calvino. 2018.

Pin er altfor ung for det han skal oppleve i «Stien med edderkoppredene», Italo Calvinos debutroman som nå endelig finnes på norsk. Han har ingen foreldre, bare en halvvoksen, prostituert søster med okkuperende tyske soldater i kundekretsen. På vertshuset sitter voksne menn og lar seg underholde av den viltre Pin, som med vitser og vers skaper liv og røre i en ellers søvnig småby. Anbefalt av Hilde på Litterært kvarter

 

Bilde av Tante Ulrikkes vei

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. 2018. I samme blokk i Tante Ulrikkes vei på Stovner vokser Mo og Jamal opp og blir unge voksne. Mo er skoleflink og får stipend av selveste Statsministeren før han begynner på universitetet og får seg hvit kjæreste fra vestkanten. Jamal dropper ut av videregående og røyker hasj mens han prøver å få livene til en syk mor og liten bror til å gå rundt.

Hovedpersonene er med på et forskningsprosjekt der de forteller om egen oppvekst, Mo i velformulerte e-poster og Jamal med kebabnorsk tankestrøm til en båndopptaker. De to er på mange måter kontraster, men samtidig deler de én ting som er avgjørende for selvforståelsen: De blir ikke sett på som norske av andre, og de føler seg aldri helt norske selv heller, hva nå enn det er. Anbefalt på Litterært kvarter av Hans Martin.

 

Bilde av Manhattan beach

Manhattan beach av Jennifer Egan. 2018. Vi befinner oss i New Yorks underverden og havnemiljø under Annen verdenskrig. Bokens hovedperson Anna Kerrigan er den første kvinnelige dykker. En handlingsmettet, historisk roman preget av uforglemmelige karakterer. Anbefalt på Litterært kvarter av Jane

 

Alle mørkets farger av Peter Robinson

Politietterforsker Banks får en ny sak i hendene: et drap etterfulgt av et selvmord. Det virker som en enkel sak hvor en mann har tatt livet av kjæresten sin for så å henge seg. Men Banks finner fort ut at det ikke er fullt så enkelt. Anbefalt av Ann Lisbeth på Litterært kvarter

 

Sensommer

Sensommer av Anders De la Motte. 

En liten gutt forsvinner et sted på landsbygda i Sverige. Det eneste sporet etter ham er en sko i en åker. Mange år senere blir hans eldre søster konfrontert med forsvinningen på nytt og setter igang sin egen undersøkelse for å finne ut hva som egentlig skjedde den gangen for mange år siden. Anbefalt av Ann Lisbeth.

 

Den danske borgerkrig

Den danske borgerkrig 2018-24 av Kaspar Colling Nielsen

En slags politisk science fiction bok om borgerkrigslignende tilstander i nåtidens Danmark. Historien fortelles av en 475 år gammel mann som opplevde dette selv. Han hører til en gruppe styrtrike mennesker som har oppnådd evig liv takket være stamcellebehandling. Anbefalt av Kristine på Litterært kvarter

 

Bilde av Ankomst av Gøhril Gabrielsen

Ankomst av Gøhril Gabrielsen. En kvinne drar til en forskningsstasjon i Nord-Norge hvor det er kaldt og stille. Det viser seg at hun er på flukt fra en voldelig eksmann, og har latt datteren være igjen hos ham. Hun venter på sin elsker som skal komme og jobbe sammen med henne, men vil han noen gang komme? En thrilleraktig, intens roman. Anbefalt av Jane

 

Bilde av Blå

Blå av Maja Lunde. En bok om vann, kjærlighet og klima. Om menneskenes og naturens sårbarhet. Anbefalt av Hans Martin på Litterært kvarter

Svovelgule himmelen

Den svovelgule himmelen av Kjell Westö. En vennegjeng vokser opp i Helsingfors på 1960-tallet. Vi følger hovedpersonen, en arbeidersønn, gjennom barndom og oppvekst. Vennene holder sammen på et vis også etter at de har blitt voksne, men det er mye som halter. Boken gir oss innblikk i klasseforskjeller i Finland, med familier med mye makt og rikdom. Anbefalt av Inger Astrid

Den forbudte elven

Den forbudte elven av Chigozie Obioma. Fire brødre bor med foreldre og småsøsken i en by i Nigeria på 1990-tallet. De lever et vanlig liv med skolegang, fritid og lek. Når faren, som jobber i sentralbanken, blir beordret til en annen by og flytter dit, overlates guttene mye til seg selv og får ny frihet. Det blir deres bane og dramatiske ting skjer med familien. Boken ble av flere internasjonale medier kåret til årets beste da den kom ut i 2015. Anbefalt på Litterært kvarter av Inger Astrid

Når plutselig en natt : julenoveller, Levi Henriksen
2013 (voksen) Levi Henriksen har hatt stor suksess med sine julefortellinger. Denne
samlingen består av de aller beste, samt fire nyskrevne noveller som
aldri før har vært publisert. Anbefalt av Inger Astrid


Advent, Arne Berggren
2004 (voksen)
Strategi- og kommunikasjonsrådgiveren Edvin Askeland kan tenke seg å merkevarebygge
Den norske kirke: «Bønn. Forbønn. Klart det virker! Arne Berggrens roman
«Advent» er fortellingen om Edvins problemer og sammenbrudd etter tolv
år i en knallhard, kreativ jobb. Dette er historien om en mann som gir
og gir, men er så lite åpen for å ta imot at det til slutt ikke er noe
som helst å gi. En bok til ettertanke i adventstiden. Anbefalt av Inger
Astrid


Rim det har rablet for, Christian Løchstøer
2017 (barn)
Løchstøer skriver riv ruskende rampevers og ettertenksomme tankevers i denne nye
diktboka for barn. Den passer veldig bra for høytlesning og kan glede
alle fra 5 år og oppover. Anbefalt av Hilde

Cornelia og jungelmaskinen, Nora Brech
2017 (barn)
Cornelia og foreldrene hennes har flyttet til et digert hus på et øde sted.
Foreldrene vil at Cornelia skal hjelpe til, men hun tenker bare på at
hun ikke har lyst til å bo der. Når hun blir sendt ut i skogen finner
hun en taustige nede ved foten av et tre. Taustigen fører opp til en
gutt med en magisk jungelmaskin. Billedbok for 5-8 år. Anbefalt av Hilde


Tung tids tale, Olaug Nilssen
2017 (voksen)

Hittil har de fleste foreldre anstrengt seg for å gi et forsonlig bilde av det syke barnet. Olaug Nilssen derimot skildrer en smerte som er så skamfull og så fysisk at en blir skjelven. Hovedpersonen i Tung tids tale er rett og slett et voldsoffer. Hun er moren som blir slått og bitt av sin egen autistiske sønn. Anbefalt av Aase-Liv

Tante Ulrikkes vei, Zeshan Shakar
2017 (voksen)
En seniorforsker fra NOVA skal kartlegge hverdagen til unge i Groruddalen og henvender seg til mulige «respondenter» gjennom mail. To gutter fra Stovner svarer; begge bor i Tante Ulrikkes vei, i samme blokk, men ulik oppgang, og de kjenner hverandre, uten å være nære venner. Romanen består av Mos svarmailer og Jamals muntlige tilbakemeldinger på kassett og lydfil, alt over en femårsperiode fra 2001 til 2006, da forskningsprosjektet legges ned. De to guttene er født inn i et nasjonalt utenforskap, men de løser det på ulike måter. Anbefalt av Agnethe

Når gjøken galer, Robert Galbraith
2014 (voksen)
Dette er første av flere spennende bøker om hovedpersonen Cormoran Strike – en mislykket og gjeldstynget privatdetektiv og sønn av en verdensberømt rockestjerne og en lettlivet groupie. Han har også en fantastisk assistent og sekretær, unge Robin. Varmt anbefalt av Agnethe som slår et slag for denne som engelsk lydbok.

Et rom større enn ensomheten, Yiyun Li
2015 (voksen)
Fire ungdommer bor i samme gård i Beijing på 90-tallet. En dag blir en av dem alvorlig syk. Det viser seg at hun er forgiftet. Hvordan kunne det skje? To av de fire flytter etterhvert til USA. Vi følger livene deres der i voksen alder, samtidig som de ser tilbake på ungdomstiden i Kina. Hovedtemaet i boken er hvordan man blir preget av, og tar med seg videre, det man opplever tidlig i livet. Anbefalt av Inger Astrid på Litterært kvarter

Tråder, Torill Kove
2017 (barn)
En enkel og gripende historie om å lengte etter noen å ta vare på, og hva det vil si å ha ansvar for et annet menneske. Boken formidler at mennesker som er glade i hverandre er forbundet av tråder. Det er et fint og presist bilde på vår avhengighet av andre og vårt behov for å bli elsket og tatt vare på. Anbefalt av Agnethe

Størst av alt, Malin Persson Giolito
2017 (voksen)
«Størst av alt» er en spennende, velskrevet roman om umoden kjærlighet og et trekantdrama som munner ut i en grusom massakre. Anbefalt av Ann Lisbeth på Litterært kvarter

Den evige ilden, Ken Follet
2017 (voksen)
Ken Follet har skrevet mange historiske romaner, denne gang handler det om det turbulente 1500-tallet, der religiøse stridigheter og kampen om Englands trone står sentralt. Dette er bok nr. 3 i Kingsbridgeserien. Anbefalt
av Kristine

Slåttekar i himmelen, Edvard Hoem
2014 (voksen)
Slåttekar i himmelen er ein inspirert roman av forfattaren av Mors og fars historie. Det er ei forteljing om det nye og det gamle landet, om arbeid, byrgskap og kjærleik, om å vera villig til å satse og gjere store offer. Anbfalt av Agnethe på Litterært kvarter

Monsieur Ibrahim og Koranens blomster, Eric-Emmanuel Schmitt
2011 (voksen)
En historie om å vokse opp og å overvinne grensene mellom kulturer og religioner. Paris på 60-tallet: Moses, bare 13 år gammel, opplever at faren dør, men får en omsorgsfull venn i butikkeieren monsieur Ibrahim, «arabern på hjørnet». Med hjelp av sin visdom, som han tar fra livet og Koranen, åpner han en ny verden for unge Moses. Anbefalt av Guri på Litterært kvarter

Så lenge himmelen er over jorda, Levi Henriksen
2016 (ungdom)
Boken handler om Ruben, en døende gutt, som er forelska i Alona. Han vil bli sammen med henne uten å si at han snart kommer til å dø. Han vil bli elsket for den han er, ikke fordi noen syntes synd på han. Anbefalt av Hans Martin på Litterært kvarter


Tjenerinnens beretning, Margaret Atwood
1987 (voksen)
I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter. Anbefalt av Kristine på Litterært kvarter


Går, gikk, har gått, Jenny Erpenbeck
2017 (voksen)
Richard, enkemann og pensjonert professor, blir på en av sine daglige spaserturer i hjembyen Berlin tilfeldig vitne til demonstrasjonen utenfor rådhuset. Mennene på plassen har kommet over havet fra Afrika. De har flyktet fra krig og konflikt. Hvem er de, hva har de reist fra? Richard blir kjent med dem og skjønner at av dem kan han lære mer om livet enn han noen gang har gjort. Anbefalt av Inger Astrid på Litterært kvarter


Elefanten som forsvant, Haruki Murakami
2017 (voksen)
Murakamis nyeste novellesamling i norsk oversettelse er egentlig av eldre dato. De sytten novellene i «Elefanten som forsvant» ble skrevet i tiåret 1980 til 1990. Det tvedtydige, absurde og surrealistiske som er så typisk for Murakami, preger novellene. Anbefalt av Aase-Liv


Mine brødre, Adel Khan Farooq
2016 (ungdom)
Hovedpersonen i boka, en norsk-pakistansk gutt på 17 år, er ensom og i opprør. Han finner trøst i bønn. Når han møter den radikale Abdullah og får bli med i brorskapet hans, er det en slags forelskelse. Snart endrer han mening om IS og Syria-farerne


Min europeiske familie : de siste 54 000 årene
2017 (voksen)
Forfatteren tar slekstforskningen et skritt videre og lar DNA-trådene knytte henne sammen med fortidens mennesker. Vant Augustprisen i Sverige i 2015. Anbefalt av Anne


Fanny og mysteriet i den sørgende skogen, Rune Christiansen
2017 (voksen)
Fanny er ca. 17 år når hun mister foreldrene sine i en ulykke. Tross sin unge alder blir hun boende alene i huset i skogen der hun alltid har bodd sammen med foreldrene. Hun fortsetter med de dagligdagse gjøremålene hun har blitt opplært til, som å hugge ved og reparere takrennen. Det er langt til skolen i byen, men hun drar dit hver dag. Dette er en bok om å sørge og savne, men også om drømmer og lengsler. Forfatteren fikk Brageprisen for Ensomheten i Lydia Enemanns liv i 2014. Anbefalt av Inger Astrid


Norsk etymologisk oppkok, Kristin Fridtun
2017 (voksen)
Kristin Fridtun herjar med kvardagsdorda, spretter dei opp og ser kva som gøymer seg inni. Orda speglar måten me sansar og skjønar verda på, og Fridtun let dei ikkje få ha løyndomane sine i fred.


Språk i byen, Stian Hårstad

2013 (voksen)
Hva skjer med språkutviklinga i våre mest komplekse språksamfunn, storbyene? Hva skjer med den norske språkfloraen i en tid preget av intensive kulturmøter? Får vi flere eller færre dialekter? Får vi nye typer norsk?


For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges
2016 (voksen)
Møt Krister Larsen. Prolaps gjør at han ikke lenger kan fortsette som elektriker, så han er i stedet satt til å undervise fremmedspråklige i norsk. Uten formell kompetanse, og uten helt å mestre kodene og reglene som hersker innenfor skolesystemet, kommer han i konflikt med både overordnede og kolleger. Anbefalt av Inger Astrid


Kjærligheten har sitt eget språk : en mors fortelling
2017 (voksen)
En varm og personlig fortelling om en mors kjærlighet til sin handikappede sønn. «Boka om Dag Tore» forteller om sønnens første 20 år. I denne boka er han 62 år, og fortsatt nesten uten språk. Men kommunikasjon er mer enn språk, og kjærligheten har sitt eget språk. Anbefalt av Aase-Liv


Hjerteknuser, Geir Tangen
2017 (voksen)
Ny sylskarp kriminalroman fra skaperen av den internasjonale suksessen Maestro.Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll har akkurat begynt å komme seg etter saken med seriemorderen som kalte seg selv Maestro, idet en ny kriminalsak ryster dem begge. Denne gang blir en ung jente funnet død i en villa etter en fest. Gudmundssons egen sønn våkner i senga ved siden av henne og skjønner ingenting. Anbefalt av Ann-Lisbeth


Noas barn, Eric-Emmanuel Schmitt
2005 (voksen)
Dette er historien om Josef, en jødisk gutt som flere jobber sammen for å redde under krigen. Han går på kostskole for kristne og jøder der alle tilsynelatende skal være kristne. Boken sammenligner kristendom og jødedom. Gir en fin forklaring på forskjellen mellom religionene. Passer bade for voksne og for ungdom. Anbefalt av Guri


Den underjordiske jernbanen, Colson Whitehead

2017 (voksen)
Boken handler om dagliglivet på en bomullsplantasje i Indiana i Sørstatene i USA. Vi møter Cora og Caesar som er slaver på 1850 tallet. Cora er 16 år og opplever mye vondt. Hun rømmer sammen med Caesar og de bruker den underjordiske jernbanen for å komme seg i sikkerhet. Men det er andre som er på leting etter dem. Boken er godt skrevet og vanskelig å legge i fra seg selv om det er dyster lesning. Anbefalt av Hanne


Den forbudte elven, Chigozie Obioma

2017 (voksen)
Fire brødre går på fisketur i en elv de har forbud mot å nærme seg. En dag møter de Abulu, en galning som er beryktet for sine spådomskunster. Han spår at Ikenna, den eldste av brødrene vil bli drept av en av sine brødre. Fra den dagen er samholdet deres borte. Medrivende roman om familie, oppvekst, søskenkjærlighet og hat. Klassiske myter og levende overtro fletter seg sammen i fortellingen. Stor skrivekunst. Anbefalt av Anne


Størst av alt, Malin Persson Giolito
2017 (voksen)
En rettsalsskrim fra et ungdomsmiljø i Stockholm, som er både kaldt og skremmende. Etter en skolemassakre sitter en av elevene igjen med all skyld. Boka beskriver rettssaken og gir tilbakeblikk på det som har skjedd. Er den antatt skyldige skyldig eller blir hun frikjent? Anbefalt av Aase-Liv


Et helt liv, Robert Seethaler
2016 (voksen)

En stille, liten roman om Andreas Egger som halter seg gjennom livet i en landsby ide østerrikske alpene. Han lever nøysomt gjennom vonde tider med nød og, krig, men også gode tider der han møter den store kjærligheten. Han er med å bygge en av de første gondolbanene i alpene, og opplever turistenes inntog. Boka var kortlistet til Man Booker International Prize 2016. Varmt anbefalt av Aase-Liv


A horse walks into a bar, David Grossman

2017 (voksen)
Årets bookerprisvinner handler om den absolutt verste standupforestillingen man kan forestille seg. Komikeren bryter med standupens vanlige regi og forteller i stedet sin livshistorie. Gradvis tømmes lokalet for mennesker. Igjen sitter snart bare leseren. Anbefalt av Inger Astrid


Here I am, Jonathan Safran Foer

2016 (voksen)
Tragisk, komisk, gjennkjennelig for tenåringsforeldre og mangeårige ektefeller. Fantastiske dialoger  – sår og vittig. Liker du Jonathan Franzen og Woody Allen vil du elske denne! Anbefalt av Kristine


Kan jeg bli med deg hjem, Marie Aubert

2016 (voksen)
Ni noveller der tema som skamfølelse, anger og tristhet dominerer. Aubert klarer både å overraske og treffe leseren. Anbefalt av Inger Astrid


Maisie Dobbs, Jacqueline Winspear

2012 (voksen)

Maisie Dobbs er en kvinnelig detektiv med bakgrunn som sykepleier fra 1.
verdenskrig. Det ble tidlig oppdaget at hun hadde spesielle evner og hun
ble sendt på en fin skole for å få utdanning. Kan minne litt om Damenes
detektivbyrå-serien. En human spenningsbok av den gamle skolen. De som
liker Downtown Abbey liker kanskje også denne.


Allmenn teori om glemsel,

José Eduardo Agualusa 2017 (voksen)

Samme kveld
som hjemlandet Angola får sin uavhengighet murer Ludo seg inne i
leiligheten sin. Der blir hun værende de neste tretti årene. Hun lever
av duer og grønnsaker, brenner nesten alt hun eier for å holde seg i
live og bruker dagene på å skrive sin egen historie på veggene. Utenfor
går livet sin gang og vi får innblikk i historien til et land som måtte
finne seg selv etter at portugiserne dro. Boken vant The International
Dublin Literary Award 2017. Anbefalt av Inger Astrid


Oneiron, Laura Lindstedt
2017 (voksen)

Oneiron er en fantasi om sekundene etter døden. Flere kvinner holder gode
samtaler om livet på «dødens venterom». En litt annerledes bok. Anbefalt
av Hilde

Jeg heter Lucy Barton, Elizabet Strout 2017
Det er ikke godt å være syk og alene på sykehus og lengte hjem til de en er glad i.
Hovedpersonen Lucy har ikke hatt kontakt med foreldrene sine på mange
år. Nå ligger hun i sykesengen og moren sitter på en stol ved siden av.
De klarer ikke å snakke om det vonde som var, derfor begynner moren å
fortelle fra hjembyen der Lucy vokste opp. Langsomt får vi innblikk i
Lucys fortid og vi merker hvordan minnene kan ha makt over oss. Denne
boken er en hyllest til fortellingen, til ordene som gir mening til
verden. Lucy Barton er en av USA’s fremste nålevende forfattere og har
også skrevet Olive Kitteridge som kom på norsk for noen år siden.
Anbefalt av Inger Astrid


Så vakker du er, Brynjulf Jung Tjønn
Så vakker du er er historia om ein gut som blir til ein ung mann, mens ein annan ung
mann visnar bort. Det handlar om å gripe dei sjansane livet gir ein –
og om at brått ein dag er det ikkje fleire sjansar å gripe. Brynjulf
Jung Tjønn skriv i ein knapp og antydande form, men språket dirrar av
kjensler. Anbefalt av Hans Martin på Litterært kvarter


Slik lever vi her, Mari Ulset 2016 (voksen)
Denne boka handler om Åshild som er tilsynelatende lykkelig på alle måter. Hun er
gift, har to barn og jobber som fysioterapeut. Likevel er det noe som
mangler, og hun begynner å reflektere over måten hun og de rundt henne
lever livene sine i 2016. En enkel, men likevel tankevekkende bok.
Anbefalt av Kristine på Litterært kvarter


Enkle atonale stykker for barn,
Dag Johan Haugerud 2016 (voksen)
Forfatteren vant P2-lytternes romanpris med denne boka tidligere i år. Den består av
tre frittstående deler som umerkelig henger sammen. Mennesker møtes og
historiene deres bringes videre som i en slags stafett. En annerledes,
men fin bok. Anbefalt av Agnethe på Litterært kvarter.


Tragedien Umberto Nobile, Steinar Aas 
2002 (voksen)
Dette er forteljinga om italienaren Umberto Nobile. 25.mai 1938 styrta luftskipet Italia nord for Svalbard. Store redningsaksjonar vart iverksett. Amundsen styrta med sjøflyet Latham i forsøket på å berge han. Nobile overlevde, men vart jaga rett ut av landet, og for all ettertid forfølgd av hat og fornedring, den kultiverte drøymaren som tillét seg å ta opp konkurransen med Roald Amundsen og andre norske stålmenn. Anbefalt av Aase-Liv


Elskere, Mattis Øybø 
2016 (voksen)
Romanen «Elskere» handler om hvordan det er å sørge over noen, i skyggen av 22. juli, og om konsekvensen av å leve med en hemmelighet. Anbefalt av Inger Astrid


En glad gutt, Øivind Flagstad 
2016 (voksen)
Øivind Flagstad er oppvokst på Kolbotn og forteller i boka om en ungdomstid preget av rusmisbruk. Han har skrevet den sammen med søsteren sin, som har vært en støtte for ham hele tiden. Forfatteren snakket selv om boka på Litterært kvarter i samtale med Hans Martin.


Et lite liv, Hanya Yanagihara  
2016 (voksen)
Vi følger fire klassekamerater fra Massachusetts som flytter til New York City. Over flere tiår blir relasjonene dypere og mørkere, preget av avhengighet, suksess og stolthet. «Jeg gråt da jeg leste denne boken». Varmt anbefalt av en av våre lånere.


Unnskyld, Ida Hegazi Høyer 
2015 (voksen)
Barnehageansatt møter filosofistudent. De flytter sammen på flekken selv om de er så forskjellige i ugangspunktet. Hun gjør som han vil. Som forlovelsesring gir han henne en ring av fisketråd. Et forhold som virket perfekt i starten får etterhvert mange hull. Hva er løgn og hva er sannhet? Anbefalt av Hilde


Menneskefluene, Hans Olav Lahlum 2016 (voksen )
Dette er en klassiker med et «lukket rom-plot» inspirert av Agatha Christie. En bygård på Torshov i 1968. Alle i som bor i bygården har lenker tilbake til en motstandsmann fra krigen. Hver bok deretter går ett år frem i tiden. Anbefalt av praktikant Sondre


Bergen Ungdomsteater
Pedro Carmona-Alvarez 2016 (voksen)
Tre ungdommer vokser opp i Bergen på 80-90-tallet. Vi følger dem på deres vei til voksenlivet. De kommer fra forskjellige familier, men finner støtte i hverandre. Med et vakkert språk skildrer forfatteren en ungdomstid på godt og vondt. Anbefalt av Kristine


Til jord skal du bli, Mons Kallentoft 
2016 (voksen)
En ung mann blir funnet død. Det kan virke som han er drept, selv om kroppen ikke bærer preg av vold. Samme kveld blir en ung jente meldt savnet. Det er ting som tyder på at de to sakene henger sammen. Etterforskeren Malin Fors blir satt på saken. Anbefalt av Ann Lisbeth


De dødes hus, Jorun Thørring
2016 (voksen)
Eieren av en mektig vingård blir funnet drept i en leilighet i Paris. Den norske etterforskeren Orla Os drar til vinslottet i  Bordeaux og begynner å grave i fortiden. Det blir litt mer spennende enn hun og kollegaen setter pris på. Anbefalt av Ann Lisbeth


Hakkebakkeskogens bakebok
: dobbeltpeprede pepperkaker og andre oppskrifter 2016 (barn)
Hvem er det som ikke vil ha dobbeltpeprede pepperkaker i disse dager? Her finner du oppskriftene på disse og mange andre gobiter fra Hakkebakkeskogen. En bok til hygge og nytte for store og små nå i førjulstiden. Anbefalt av Guri

 En bror for mye, Linde Hagerup 2016 (barn)
Sara er glad for at bortskjemte Steinar ikke skal feire jul hos dem. Men så en dag i november får Sara høre at Steinars mamma er død. Foreldrene hennes har avtalt at Steinar skal bo hos dem. Hun skal få en bror. Dette er en trist og litt morsom historie om hvordan Sara løser det at hun plutselig har en bror på 5 år og om det å ha fine, trygge foreldre. Anbefalt av Hilde


Etter styrten, Michel Bussi 
2016 (voksen)
En tre måneder gammel pike er eneste overlevende etter en flystyrt. To familier påstår at hun tilhører dem, og en etterforskning som skal vare i 20 år blir satt igang. En ivrig amatørdetektiv prøver å avdekke jentas identitet. Anbefalt av Ann-Lisbeth


Glassroser, Kari Sverdrup 
2016 (barn)
Flettejentene sladrer alltid. Flettejentene tror de vet best. Rose prøver å unngå dem på veien til skolen, men det er ikke alltid mulig. Heldigvis har hun Bud, kaninen, som er myk og varm og fin å snakke med når hun kommer hjem fra skolen. Og så dukker Nico opp mens hun lager uteplass til Bud. Sammen med Roses venner sørger Nico for at flettejentene ikke er så viktige lenger. Anbefalt av Hilde


Syndefall i Wilmslow, David Lagercrantz 
2016 (voksen)
Basert på historien om livet til matematikeren Alan Turing, som spilte en avgjørende rolle i å knekke tyskerenes krypteringssystem Enigma. Han blir funnet død etter å ha spist et eple fullet av cyanid, og alle tror han har begått selvmord. En ung politimann med interesse for avansert matematikk tar fatt i saken. Han vil finne ut hva som egentlig skjedde, og blir selv satt i livsfare. Anbefalt av Ann Lisbeth


Det er bare kjærlighet, Sverre Henmo  
2016 (ungdom)
Jonathan på 13 år  er forelsket, men han tror ikke følelsene hans blir gjengjeldt. Da bestevennen overtaler ham til å bli sammen med en annen jente, sier han ja for å være grei. Jonathan oppdager fort at det er vanskelig å spille forelsket. Anbefalt av Agnethe


Lett lykkelig, Linn T. Sunne 
2016 (ungdom)
En morsom roman om en mor og datter på sommerferie. Hovedformålet med turen er å se på stavkirker, noe datteren, Milla på 15,  er noe motvillig til. Hun vil heller til Toscana. Til alt hell havarerer bilen allerede i Valdres, og turen får plutselig et helt nytt innhold. Anbefalt av Agnethe


BokPod, Hallgeir Opedal 
2016
Hallgeir Opedal sier selv at han var den siste som ble klar over at han skulle lage en podkast med norske forfattere. Det var Fredrik Skavlan som fikk ham til å gjøre det. Han var ikke fornøyd med det første intervjuet, som var med Lars Ove Seljestad. Heldigvis går det an å redigere bort alt som ikke gjør seg på radio. Bokpod ble en suksess! Men, bok? Det var han skeptisk til. Nå er den her, etter mye omskriving. Ekstramateriale har det også blitt plass til i boka. Nesten alle intervjuene starter med spørsmålet «Skriver du på noe nå?». Anbefalt av Unni


To søstre, Åsne Seierstad 
2016 (voksen)
En rystende historie om hvordan to søstre gradvis radikaliseres, for så plutselig å reise fra familie og venner i Norge til konfliktfylte Syria. Hva førte dem dit? Anbefalt av Wenche


Natten drømmer om dagen, Ingvar Ambjørnsen
2012 (voksen)
Sune er en vandringsmann som holder til i skogen. Han går fra hytte til hytte og blir en stund på hver. Det er bare det at hyttene er private, og han må bryte seg inn. Tar det mer enn 10 minutter å finne nøkkelen konkluderer han med at eierne har gjemt den ganske godt. Fine naturskildringer. Anbefalt av Hans Martin


Leilighetssanger, Stine Pilgaard
– 2016 (voksen)
Et knippe historier om mennesker som er bundet sammen på ulike måter. Forfatteren har et direkte språk og liker å utfordre leseren med sin måte å formulere seg på. Her går vi rett på sak uten å legge noe mellom. En ny og spennende stemme i samtidslitteraturen. Anbefalt av Inger Astrid


Det er noe som ikke stemmer, Martina Haag – 
2016 (voksen)
En historie om utroskap og samlivsbrudd og hvordan livet plutselig kan snus på hodet. Det lykkelige livet en trodde skulle vare for alltid tar slutt over natten. Hovedpersonen tar seg jobb som hyttevakt på en turisthytte langt inne i fjellheimen og skal skrive bok. Handlingen veksler mellom livet hjemme med skilsmisse og alt det fører med seg, og tilværelsen alene i ødemarka. Anbefalt av Inger Astrid


Din, alltid, Gøhril Gabrielsen 
2015 (voksen)
Forfatteren ble tidligere i år tildelt Amalie Skram-prisen for sitt forfatterskap. Denne boken forteller om en dysfunksjonell familie der foreldrene bare er opptatt med sitt og egentlig ikke er voksne nok til å ha ansvar for barn. Hovedpersonen er en jente på ca 12 år når boken starter. Hun kjemper for å bli sett av foreldrene og nyter de få stundene av lykke når hun får deres oppmerksomhet. Så inntreffer katastrofen og hun tar og blir pålagt en skyld som er for stort for et barn å bære. Dette følger henne hele livet. Anbefalt av Inger Astrid


En beretning om blindhet, José Saramago – 
1996 (voksen)
En fabel og en realistisk fantasi om blindhet. Hva skjer med samfunnet når alle blir blinde? I konkret og overført betydning. Det er heldigvis en som ser. Anbefalt av Kristine


Store hendelser i liten skala : roman, Bjørn Arild Hansen Ersland – 
2016 (voksen)
En herlig roman om en bibliotekar som går av med AFP, mot hans vilje. Hvordan takle at ingen lenger har bruk for deg, verken på jobben eller hjemme? Mye sårhet, mye humor og et godt språk gjør dette til en lesverdig roman.


Himmelfall, Kari Fredrikke Brænne 
2015 (voksen)
Små prinsesser lever i en eventyrverden, beskyttet mot alt det vonde som befinner seg utenfor muren til det enorme palasset de bor i. De har en egen øy å leke på og har ingen sorger. Bortsett fra at mor er fjern og fraværende og far er tsar i Russland og må styre riket. Da skjønner man at fallhøyden er stor. Historien om tsarfamilien og dens skjebne er kjent og har blitt gjenstand for mange spekulasjoner opp gjennom årene. I denne boka møter vi en gammel dame i Barcelona som påstår å være en av tsardøtrene. Hun forteller sin historie. Anbefalt av Inger Astrid


Miss Blackpool, Nick Hornby 
2016 (voksen)
I denne boka skriver Nick Hornby om en ung jente fra en småby i England på 60-tallet. Hun vinner Miss Blackpool- konkurransen, men trekker seg så og si under prisutdelingen, da det går opp for henne at det ikke er dette hun hadde drømt om. Det bærer til London, der hun blir oppdaget av BBC. Plutselig åpner en helt ny verden seg for henne. Det er morsomt å følge denne unge, uskyldige jenta når hun over natten blir introdusert for et liv i i rampelyset og skjønner at hun kan regissere sitt eget liv i virkeligheten, slik tekstforfatterne gjør det i tv-serien hun har hovedrollen i. Anbefalt av Inger Astrid

Et gap i tiden: vintereventyret gjenfortalt
2015 (voksen) I forbindelse med 400-årsjubileet for Shakespeares død gis serien The
Hogarth Shakespeare ut. Her skriver internasjonale forfattere med
inspirasjon fra skuespillene  Dette er første bok ut og tar
utgangspunkt i et av de siste skuespillene Shakespeare skrev, nemlig Et
vintereventyr. Handlingen er flyttet til vår tids USA, men de store
linjene er der. En fin måte å bli litt kjent med den store foratteren
på. Anbefalt av Inger Astrid


Håndbok for vaskedamer, Lucia Berlin

2016 (voksen)I denne boka er de beste novellene til den legendariske forfatteren Lucia Berlin
samlet. Hun skriver om vaskedamer, hushjelper og sykepleiere som bor i
campingvogner og drikker både tidlig og sent. Til tross for
tilsynelatende dårlige rammer, klarer forfatteren å få fram glimt av
skjønnhet i det triste. Boka er delvis biografisk. Berlin skriver
noveller i toppsjiktet. Anbefalt av Inger Astrid på Litterært kvarter


Historiefortelleren, Jodi Picoult

2016 (voksen) En gripende fortelling med handling fra 2. verdenskrig og nåtid. Det oppstår
vennskap mellom den relativt unge Sage og en aldrende mann på over 90.
En dag forteller han henne om fortiden sin, som ikke er fin. Det viser
seg at han var fangevokter under krigen, og at bestemoren til Sage var
en av fangene. Anbefalt av Hanne


Fortellingen om øde, Ida Hegazi Høyer

2015 (voksen)Dette er en bok om det å bli lei av alt og alle og reise til en øde øy. Så viser det
seg at det er flere som har fått den samme ideen. Da er det plutselig
ikke så stas lenger. Anbefalt av Inger Astrid


Bare livet, Alice Munro

2013 (voksen)En novellesamling om livets mange sider, skrevet av den kanadiske
forfatteren Alice Munro. Hun fikk nobelprisen i litteratur i 2013, og
regnes som en av verdens beste innen sin genre. Munro skriver om
tilsynelatende hverdagslige ting på en litt mystisk og underfundig måte.
En sitter igjen med spørsmålet «hva var det egentlig det handlet om?».
Anbefalt av Inger Astrid


Lyssjakten, José Saramago

2016 (voksen)Boken ble skrevet tidlig i forfatterskapet, men ble etter Saramagos ønske ikke
publisert før etter hans død. Handlingen utspiller seg i en leiegård i
en landsby i Portugal på femtitallet. Beboerne er fattige småkårsfolk
med ulike yrker og forehavender. Forfatteren fordeler oppmerksomheten på
de ulike aktørene leiegården. Saramago beskriver intriger,
nysgjerrighet, intriger og konkurranse. Anbefalt av Brita


Perlen som sprengte skjellet, Nadia Hashimi

2016 (voksen) I Afghanistan i 2007 står Taliban. Faren er misfornøyd med kona fordi hun
bare føder jente. Redningen er Pacha Poch – en skikk som sier at én av
døtrene skal kles ut og behandles som en gutt. På denne måten kan
familiens ære opprettholdes, samtidig får datteren smaken på friheten –
inntil faren bestemmer at det er tid for å gifte henne bort, med en
eldre mann. Parallelt fortelles oldemorens historie, slektas første
Pacha Poch. «Noen bøker ønsker man at aldri skal ta slutt». Anbefalt av
Wenche


Da du forsvant, Iben Sandemose

2015 (voksen) En selvbiografisk roman om sorg. Sandemose mistet sin samboer Trond Brænne i
mars 2013. Denne boken handler om hverdagssorgen og lengselen etter
ham. Hun tegner levende bilder av livet de levde sammen, og tar bildene
med seg i beskrivelsen av den tærende sorgen. Men, hun lar oss også få
ta del i lyset som siver inn, og at hun igjen kan favne livet for å gå
videre. Iben Sandemose har illustrert boken selv.


Alt jeg ikke husker, Jonas Hassen Khemiri

2015 (voksen) «Alt jeg ikke husker» er en roman om kjærlighet og økonomi, vennskap og vold. Om Samuel som lever videre i alles minner, nå som Vandad er fengslet, Laide har forlatt landet og huset er ødelagt. En utall skjebner kolliderer i rasende fart i dagens Stockholm. Bak all praten om Samuel skimtes en person som er på flukt fra seg selv. Hvilke minner kan man stole på? Hva skjuler seg i det vi ikke husker?


Vennskapets pris, Kjell Askildsen

2015 (voksen) I denne syvende novellesamlingen kommer Askildsen med tolv nye noveller. Han skildrer den indre uroen og det uforløste i møter mellom mennesker, og personene beveger seg ofte innenfor fastlagte mønstre, fanget i uutholdelige eller uavklarte situasjoner, uløste samtaler og øyeblikk av plutselig innsikt.


Magnet, Lars Saabye Christensen

2015 (voksen) Magnet handler om kjærlighetsforholdet mellom den ekstremt høye Jokum Jokumsen og den alltid suverene Synne Sager.Boka handler også om tid, avstander, kunst, litteratur og fotografering. Her er mye humor og gjenkjennelige tidsbilder.


Vingebelastning, Helga Flatland

– 2015 (voksen)Helga Flatland har nådd et stort publikum med sine bøker. Hun har en egen evne til å skildre det mellommenneskelige


Når natta er som svartest, Bjørn Bottolvs

– 2006 (voksen) Bottolvs skriver realistisk Oslokrim som skildrer godt politets hverdag. Bøkene
passer for de som ikke liker psykologisk krim. Anbefalt av Ann Lisbeth.


Mandeltreet, Michelle Corasanti

– 2014 (voksen) En vond og fin fortelling fra Palestina og Israel på 1950-tallet som viser tragediene, men også at det er mulig for palestinere og israelere å snakke sammen. De som likte Drageløperen vil også kunne like
denne. Anbefalt av Wenche.


Lysår, James Salter

– 2013 (voksen) James Salter har fått stor anerkjennelse for sin romankunst i hjemlandet sitt USA. Richard Ford sier blant annet om Salter at han er den forfatteren som skriver amerikanske setninger best i vår tid. Anbefalt av Inger Astrid.


Mormor hilser og sier unnskyld, Fredrik Backman

– 2014 (voksen) Elsa er syv år og blir mye mobbet. Hennes eneste venn er mormor og når mormor dør føler Elsa en stor sorg. Boken tar opp ensomhet, mobbing, vennskap og hvordan barn opplever sorg. Boken har mange dimensjoner og er både en morsom og alvorlig bok. Anbefalt av Brita.


Håpet og festen

Kjersti Rorgemoen – 2015 (voksen) En besynderlig, fin, sorgmunter bok om en ung kvinne med en ubrukelig humaniora-utdannelse som får jobb i makuleringsavdelingen til Fretex. Anbefalt av Aase-Liv.


Lyden av ting som faller

Juan Gabriel Vásquez – 2015 (voksen)Romanen vant IMPAC-prisen i 2014 og forfatteren blir regnet som en ny og original søramerikansk forfatterstemme. Gjennom handlingen får vi innblikk i Columbias historie og samfunnsliv. Anbefalt av Inger Astrid.


Kirsebærlandet, Dörte Hansen
2017 (voksen)
Et gammelt hus i Altesland er hovedpersonen i denne boka. I huset bor to sære damer i en viss harmoni. Et stort persongalleri er løselig knyttet til hverandre og skildre med humor, sårhet og nærhet. Boka tematiserer forskjellen på tradisjonelle og moderne samfunn. Anbefalt av Kristin


Gåten, Jessie Burton
2017 (voksen
Unge Odelle kommer til London fra Trinidad på slutten av sekstitallet, og får etter noen år jobb på Skelton Institute of Arts. Der vikles hun inn i en historie med røtter tilbake til Spania i 1936. Anbefalt av Inger Astrid


Usynlighetens historie, Martha Batalha
2017 (voksen)
En lettlest og godt skrevet historie om to søstre som vokser opp i Rio de Janeiro i Brasil. En dag rømmer den eldste søsteren. Det går mange år før de ser hverandre igjen. Anbefalt av Aase-Liv


Tråden, Victoria Hislop
2012 (voksen)
Vi er i året 1917. I den multikulturelle byen Thessaloniki i Hellas blir en gutt født.Samme natt raseres byen av en brann. Vi får innblikk i historien til Hellas og noen mennesker som kunne ha levd der. Anbefalt av Agnethe på Litterært kvarter


Just kids, Patti Smith

2012 (voksen)
Året er1967. Eit tilfeldig møte i Brooklyn fører to unge menneske inn på ein livsveg med kunst og lidenskap. Patti Smith ville bli poet og kunstnar, og Robert Mapplethorpe ville utfordre fotokunsten. Anbefalt av Unni


Camp Chippewa, Nickolas Butler
2017 (voksen)
Trettenåringen Nelson er speider og outsider. Han har en far som plager ham og ingen venner. Men, i speideren finner han i det minste en som kan minne om en venn. På speidercampen møter han også Wilbur som er leirleder. Han blir et stort forbilde for Nelson. Anbefalt av Hilde på Litterært kvarter


Trebåten : vedlikehold og reparasjoner, Björn Peter Behrens
2009 (voksen, fag)
Før visste alle båtfolk hvordan man vedlikeholder en trebåt, i dag er denne kunnskapen forbeholdt entusiaster. Med denne boken blåser forfatteren liv i kunnskapen, slik at du nå kan bytte et bord og blande dine egne linoljefarger. Anbefalt av Inger Astrid


Drømmer ved havet, Björn Larsson
1999 (voksen)
Fire mennesker fra fire forskjellige land har en ting til felles; de ser ut over havet og drømmer om et annet liv. Når de alle møter den frihetssøkende og sorgløse skipperen Marcel forløses deres lengsler og drømmer. Anbefalt av Inger Astrid


Fotturer i Oslomarka, Olav Harlem
2017 (voksen, fag)
En helt ny og oppdatert guide til mange flotte turer i Oslomarka. Boka gir også tips om rastestuer og steder med servering. Anbefalt av Inger Astrid


Hjulskift, Vigdis Hjorth
2007 (voksen)
Dette er fortellingen om bilselgeren og professoren som innleder et kjærlighetsforhold. Han har bare en bok, hun kan ikke skifte dekk. Kan dette fungere? Anbefalt av Aase-Liv


Madame terror, Jan Guillou
2006 (voksen)
Carl Gustav Hamilton, alias Coq Rouge kommer ut for planer om et stort terrorangrep med ubåtteknologi. Her utsettes vi for storpolitikk og intriger på høyt plan. Anbefalt av Ann Lisbeth på Litterært kvarter


Bare tiden vil vise, Jeffrey Archer
2014 (voksen)
Dette er første bok i Cliftonkrøniken og dekker årene 1920-1940. Serien handler om en familie hvis opphav er usikkert. Var faren en bryggesjauer eller sønnen til en rik skipsreder? Anbefalt av Hanne


Hjertet er en ensom jeger, Carson McCullers
2016 (voksen)
I den lille Sørstatsbyen i USA bor det to stumme venner. De er nesten alltid sammen, bortsett fra når de er på jobb. En dag skjer det noe trist og de blir skilt fra hverandre. Singer, som blir igjen i byen, finner mening i livet gjennom å være en slags skriftefar for en liten krets av mennesker. Det er disse vi får bli litt mer kjent med utover i romanen. Handlingen er lagt til tiden rett før 2. verdenskrig. Det er fattige kår og rasemotsetningene er til å ta og føle på. Den unge jenta Mick bor i samme hus som Singer. Han leier rom hos dem. Vi får innblikk i hennes «innerom» som er fylt av drømmer om musikk og en lys framtid, og «uterom» som er hverdagens slit og kav. Etterhvert tar uterommet mer og mer plass.

Forfatteren var på 23 år gammel da boka kom ut første gang i 1940. Siden har den blitt utgitt flere ganger på norsk. Den regnes som en av klassikerne innen amerikansk litteratur. Anbefalt av Inger Astrid på Litterært kvarter


Sjeler av vind, Mons Kallentoft

2013 (voksen)
En mann blir funnet død på aldershjemmet. Han er hengt etter snoren i
trygghetsalarmen sin. Etterforsker Malin Fors blir tilkalt og det
spekuleres i selvmord. Det er likevel noe som ikke stemmer med den
teorien. Er han myrdet? Anbefalt av Ann Lisbeth

En tørr sommer, Peter Robinson
1999 (voksen)

Et gammelt drap blir avdekket da et vannreservoar i Yorkshire tørker inn en het,
regnfattig sommer. For første gang siden 1953 kommer landsbyen Hobb’s
End, som normalt er dekket av vann, til syne igjen. Anbefalt av Ann Lisbeth.