Høytlesningsbøker 5-9 år

 


En liten advarsel før du begynner å lese denne lista: På enkelte av bøkene har vi skrevet den alderen vi tror bøkene passer for. Det kan hende vi tar feil, og at den boka vi har merket med «passer for ca 7 år og oppover» passer utmerket på din femåring. Det kan også hende du ser på boka, prøver den på sjuåringen din og finner ut at den kanskje er litt for avansert. Dette tar vi ikke ansvar for, det er du som kjenner ditt barn best.

De morsomme bøkene

Dav Pilkey har skapt en verden rundt de to litt rampete bestekameratene Thomas og Harald. Til nå har det kommet ut 12 bøker i serien om Kaptein supertruse og 7 bøker i serien om Hundemannen. Blir du hekta, har du altså noe å lese på en stund… Bøkene passer fint til høytlesing for unger ned til 5 år. Bøkene er rikt illustrert, og store deler av dem er i tegneserieformat. God, leselig tekst.

 

Dav PilkeyKaptein SupertruseBokomslag
Thomas og Harald er to gutter som går i 4. klasse på barneskolen, og er to av skolens mest rampete gutter. De finner på alt mulig rart, og deres svorne fiende er rektor Krupp. Når de ikke lager rampestreker på skolen, sitter de i trehytta hos Thomas og lager tegneserier. En av duoens oppfinnelser er tegneseriehelten Kaptein Supertruse.
Da de blir tatt av rektor Krupp for en serie alvorlige rampestreker, må de gi etter for utpresning og oppføre seg pent og arbeide for rektor. De løser problemet ved å hypnotisere han. Ved et uhell tror rektor at han er Kaptein Supertruse, og dermed er moroa i gang. Delvis tegneserieformat, mye luft på siden og god, lettleselig font gjør at denne boka også er veldig fin for de som kan lese litt selv.

Bokomslag
Dav Pilkey 
(som Thomas B. og Harald H.): Hundemannen
Thomas og Harald har skapt en flunkende ny helt med nese for skurker og kjeltringer. Politihunden Greg og hans ledsager blir skadet på jobb, og en livreddende operasjon må til. Men ting går ikke helt etter planen, og Hundemannen ser dagens lys for første gang. Med hodet til en hund og kroppen til en mann har denne heroiske hunden en nese for rettferdighet. Liker du Kaptein Supertruse, er sjansen stor for at du liker han her også… Tegneserieformat og god, leselig tekst gjør at denne boka også er fin å lese selv.

 

Andy Griffiths: Gutta i trehusetBokomslag
Illustrert av Terry Denton
Andy Griffiths har, sammen med illustratøren Terry Denton, skrevet til sammen 9 bøker om radarparet Andy og Terry. Andy og Terry bor i et trehus som for hver bok blir utvidet med 13 etasjer, hvor hver etasje inneholder de mest fantastiske ting. Livet i trehuset kunne vært perfekt for Andy og Terry hadde det ikke vært for at de stadig blir distrahert av tretten flygende katter, gigantiske bananer, vakre havfruer, et sjøuhyre som tror hun er en havfrue, enorme gorillaer og farlige tyggegummibobler.
Bøkene egner seg for høytlesing fra ca siste året i barnehagen til barna leser godt selv. Morsom crazyhumor, gode tegninger som gjør det lett å følge med på historien. God luft på siden og tydelig font gjør at deler av teksten også kan fungere som egenlesings-bok.

 

Bokomslag
Aleksander Kirkwood Brown:
 Bzzz : verdens minste bankran
Morsom historie om noen modige mygg som raner blodbanken. Guttemyggene driver dank dagen lang, mens jentene er ute og suger blod. Men en dag blir jentene lei og gir gutta beskjed om at neste gang er det deres tur. På jakt etter blod og lettvinte løsninger kommer guttene over noe som heter blodbanken. Flere etasjer med blodposer – som de bare kan stjele! Eller, eh, det er visst ikke bare-bare. Sammen legger de en snedig plan…
Denne boka er en fin høytlesingsbok for 6-10 år. Humoren ligner litt den i En pingles dagbok, bare for yngre barn.

 

Maja Lunde: Verdens kuleste gjengBokomslag
Bli kjent med Verdens kuleste gjeng! Den ustoppelige Helena. Den pene, men veldig dumme Ivan. Erkenerden Alfred. Og den ultimat kjedelige fortelleren, som vi ikke kan si navnet på (hun syns nemlig selv det er det absolutt dølleste navnet i hele verden). Fantastisk bok med masse flott, sprø humor. Helena er en igangsetter med et konkurranseinstinkt og en fantasi som – stort sett – går over alle støvleskaft, om en skal være ærlig. Serien er foreløpig på fem bøker, der Sceneskrekk er den første. Skriften er stor og lett å lese for den som har lyst til å prøve seg på å lese selv, men den fungerer utmerket som høytlesningsbok for 1.-3. klasse.

 

Bokomslag
Mo Willems
Bøkene om Gerhard & Gisse
Bøkene om elefanten Gerhard & grisen Gisse er prisbelønte og bestselgende barnebøker som inspirerer barn til å lære å lese. Gerhard og Gisse er bestevenner! Elefanten Gerhard er veeeldig følsom og dramatisk. Det er IKKE grisen Gisse. I denne boken bestemmer de seg for å dra på kjøretur. Det er mye som må planlegges. Gerhard gir ordre, Gisse utfører. Men er planen vanntett?
Disse bøkene er et annet eksempel på bøker med masse god og sprø humor og stor skrift! Du leser litt, barnet leser litt, begge ler masse. Den er også fin for de helt små barna.

 

David Walliams: En slange på skolenBokomslag
Miranda elsker å være annerledes. Og den dagen alle elevene skal ta med seg kjæledyret sitt på skolen, tar hun med seg slangen Penelope. Rektoren, frøken Bloat, synes ikke at slanger burde være tillatt på skolen. Men Penelope har andre planer. Boka har store, fargerike bilder og stor, leselig font som gjør den til en bok som både kan fungere godt som høytlesingsbok og bok en første-andreklassing kan lese selv.
Humoren i denne boka ligner mer på Roald Dahls bøker om den magiske fingern og Matilda enn på Gutta i trehuset, men den er morsom!

 

BokomslagUrsula Vernon: Harriet den uovervinnelige
Hamsterprinsesse Harriet er ingen typisk prinsesse, selv om hun er smellvakker til hamster å være. Hun synes egentlig det er ganske kjedelig å være prinsesse. Helt til den dagen kongen og dronningen forteller henne om forhekselsen den onde rottefeen kastet over henne ved dåpen. Den dagen hamsterprinsessen fyller tolv, kommer hun til å stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Dette er gode nyheter for Harriet, for det betyr at hun er uovervinnelig helt til hun fyller 12 år.
Harriet den uovervinnelige er første bok i en serie på tre bøker. Bøkene er morsomme, og Harriet er prinsesse med bein i nesa og pågangsmot til tusen.


Judd Winick:
HiloBokomslag
D.J. og venninnen hans, Gina, er to ganske vanlige barn – helt til en mystisk gutt krasjlander fra himmelen! Hilo aner ikke hvor han kommer fra eller hva han gjør på jordkloden (eller hvorfor det er en dårlig idé å møte opp på skolen i bare trusa!) Men tenk om Hilo ikke er det eneste som har falt ned? Klarer de tre å finne ut av Hilos mystiske fortid? Klarer Hilo å overleve én eneste dag på skolen? Og er D.J. og Gina klare for å redde verden?
En perfekt bok for alle som elsker hylende morsomme fortellinger fra skolehverdagen, som for eksempel En pingles dagbok. Serien består av seks tegneseriebøker, som kan leses separat. God, leselig skrift. Ren tegneserie.

 

Bøker om alver, magi og tøffe jenter


Bokomslag
Harriet Muncaster:
Isadora Måneblomst
Isadora Måneblomst er en sjarmerende, tøff og eventyrlysten jente. Hun er halvt alv, halvt vampyr, og vet ikke helt hvor hun passer inn. Nå er tiden inne for at Isadora skal begynne på skolen, men hun vet ikke hvilken skole hun hører hjemme på, alve- eller vampyrskolen, eller kanskje en helt annen skole. Første bok i serien om Isadora Måneblomst. Serien består til sammen av åtte bøker, som kan leses separat. De er illustrert i sort, rosa og glitter, og passer til høytlesing fra omtrent siste år i barnehagen til ut tredje klasse.

 

Shannon og Dean Dale: Den svartkledde prinsessenBokomslag
Dette er første bok i serien om Prinsesse Magnolia. Hun er nødt til å styre sitt kongerike, til å oppføre seg ordentlig, til å være veloppdragen og flink. Men denne prinsessen har også andre oppgaver. Hemmelige  oppgaver!
Av og til må hun nemlig kle seg i sin svarte ninjadrakt og sloss mot monstre som truer kongeriket hennes. Men hyyysj: Det er en hemmelighet!
Serien består av tre bøker, som kan leses separat. Bøkene passer til høytlesing fra siste år i barnehagen og oppover.

 

Bokomslag

Daisy MeadowsRegnbueøya
I de syv første bøkene i serien om Regnbueøya handler det om regnbuealvene som har ansvaret for fargene i regnbuen. Når alvene blir forvist av Frank Frost til Regnbueøya, mister Alveland fargene. Ved å samle alle de syv bøkene om alvene, kommer fargene tilbake til Alveland.
Den første boka i serien heter Den røde alven Rubina. Totalt består serien av 14 bøker, som kan leses separat.

 

 

Laura Ellen Andersson: Anna TannBokomslag
Møt Anna Tann! Hun elsker å leke slim-sisten, og kose med gresskaret sitt, Skvåsj. Hun hater å være på det gørre
Barbariske ballet til mamma og pappa. Å ja, også var det en ting til: Anna er en vampyr. Når den bortskjemte
prinsen av Nokturnia kidnapper Skvåsj, må Anna planlegge en vågal redningsaksjon. Men alt er kanskje ikke som man tror i Mørkets kongedømme…
Anna Tann og det barbariske ballet er den første av tre bøker om Anna Tann. Bøkene passer til høytlesning for 1. klasse og oppover.

 

Liker du heltehistorier uten glitter? Da kanskje du vil like noen av disse:

kokosøyaOle André Sivertsen: På eventyr med Kaptein Skrekk
Noras grand – grand onkel ble kalt «lille Skrekk» som barn. Årsaken var at han var redd for alt og besvimte når han så blod. Han forsvant på mystisk vis i en kiste mens han lekte, og kom aldri tilbake. Nora finner den samme kista på loftet til morfar, og når hun klatrer oppi den, havner hun i sjørøververdenen. Der møter hun Skrekk som nå har blitt en fryktet sjørøverkaptein. Nora og kaptein Skrekk må kjempe mot onde konger og andre sjørøvere. Heldigvis er Nora en smart og tøff jente, og alt kan skje når hun og den sprø kaptein Skrekk drar på ville eventyr.
Skatten på Kokosøya er den første av så langt to bøker om Kaptein Skrekk og Nora. Fin høytlesningsbok for siste året i barnehagen til ut tredje klasse.

 

Tor Åge Bringsværd: Kaptein PumaBokomslag
Spennende eventyr i verdensrommet! Bli med Kaptein Puma og hennes trofaste robot til nye og ukjente verdener. Møt farlige monstre og merkelige vesener på fremmede kloder. Men enten de har flagrende ører, lange halser eller har to neser, så er kanskje ikke disse skapningene så ulike oss selv, likevel?
Det er fem bøker totalt i serien, og de kan leses separat. Tett og liten skrift gjør at denne boka kan være litt vanskelig å lese selv for barn under 9 år.

 

Cressida Cowell: DragetrenerenBokomslag
Hvordan skal Hikken Horriblus Haiflabb lll fullføre Drageopptaksprøven med en tannløs drage? Og hvordan skal han bekjempe den fryktinngytende Gigantikus Maksimus-dragen før den sluker alle vikingene på Borkøy? Nå må Hikken hente fram helten i seg.
Serien består av 7 bøker, og egner seg for høytlesing for ca 1. – 3. klasse. Litt liten og tett skrift gjør denne boka litt vanskelig å lese selv for barn under åtte år.

 

For deg som liker hverdagshistorier best:

Anne Sofie Hammer: Villes verdenBokomslag
Ville har en hyggelig og helt vanlig familie: En mamma, en pappa og en storesøster. Han bor i et fint gult hus i en by som heter Valby, og han er nesten alltid snill og grei. Men han er også veldig god til å få gode idéer og å finne på ting. Litt for god, synes de voksne. I den første boka får vi høre om hvorvidt snegler egner seg som kjæledyr, om hvordan man trøster en gråtende baby og hva som skjedde (i hvert fall nesten skjedde) da Ville fikk supermann-kostyme og faren sa han sprang så fort at han nesten fløy nede i stua.
For å si det enkelt: Liker du Emil i Lønneberget, liker du Ville! Store, fargerike illustrasjoner og korte kapitler med god, leselig tekst gjør denne serien til en fin overgang til lengre bøker. Hvert kapittel forteller hver sin avsluttende historie om ting Ville gjør og opplevelser han har. Det er foreløpig fire bøker i serien, og de kan leses uavhengig av hverandre.

 

Bokomslag

Tiril Valeur: Polly-Esther og ønskemonsteret
Polly-Esther ønsker seg et monster som kan skremme dem som skremmer henne. Men å få det man ønsker seg, kan bli ganske annerledes enn man drømte om …
Rolig, fin hverdagshistorie om å tørre å gjøre ting man egentlig syns er litt skummelt. Fine illustrasjoner, lite tekst på hver side. Bøkene er veldig korte, og kan leses på to kvelder. Fin for de som skal “trene” på å lese lengre bøker enn bildebøker. Det er fire bøker i serien. Bøkene trenger ikke å leses i rekkefølge, hver bok har en avsluttende historie.

 

 

Torun Lian: Alice Andersen
Illustrert av Øyvind TorseterBokomslag
8 år gamle Alice Andersen snakker lavt og er redd for mørket. Hun er også redd for hunder, for havbunnen og for skoleveien. Egentlig er hun redd for det meste. Ingen bekymrer seg mer enn Alice. En dag blir hun innelåst i bilen fordi pappa ikke ser at hun er der.
Bøkene om Alice Andersen ligner egentlig mye på Polly-Esther – bøkene, men de passer til høytlesing for barn fra ca 7 år og oppover. Det er færre illustrasjoner, og de er uten farger. Dette er nydelige, varme bøker om ei funderende, engstelig og klok jente det er vanskelig å ikke bli glad i.
Det finnes fire bøker i seien, og de kan leses uavhengig av rekkefølge.

 

Bokomslag
Annie Barrows:
Isa + Bea
Isa og Bea er veldig forskjellige. Isa er rolig og bruker mye tid på lære seg å bli en heks. Bea er ei bråkebøtte som liker å irritere storesøsteren, Nina, klatre i trær og vil helst ikke sitte rolig. At de to skulle blir venner trodde i hvert fall ikke jentene selv. De havner ofte i trøbbel, men de har det veldig gøy.
God, leselig skrift, relativt mye luft på enkelte sider. Først og fremst en høytlesningsbok, men barn som har lyst og er lesesterke kan prøve seg selv. Serien består av ni bøker, som kan leses separat.

 

 

Marianne Kaurin: Deres MajestetBokomslag
Iver er 9 år og er en helt vanlig gutt. Helt til den dagen det begynner ei ny jente i klassen. Edvarda har rett, brunt hår og lukter like godt som prim.
Dette er en fortelling om den første forelskelsen. Nydelig bok med gode tegninger, men litt liten skrift for barna å lese selv.

 

BokomslagIben Akerlie: Kjempefesten
Finn og Maja kjeder seg, og bestemmer seg for å holde en stor fest. Invitasjoner sendes ut, men én av dem flyr med vinden, langt inn i skogen, og kommer i hendene på kjempen Kim og venninnen hans, Pandora. Dette er et engasjerende og underholdende eventyr om kjemper, brus, tautrekking og vennskap. Og om hvor viktig det er å tro på seg selv.
Dette er en bok med stillferdig humor, som handler om å være annerledes og å tåle at vi ikke alle er like. Morsomme, fargerike strektegninger, men litt tett skrift og lite luft på siden.

 

Tegneserier som ikke er morsomme, men som egner seg til høytlesing for 1.-3. klasse:
Tegneserier som er medrivende og spennende og som har god, leselig tekst.

Erin Hunter: KattekrigerneBokomslag
Serien om kattekrigerne handler om villkatter som har delt skogen inn i klaner, og slåss for makt og kontroll. Opprinnelig var dette flere fantasyserier, som nå er blitt gjort om til tegneserier med nydelige tegninger av kattene og miljøet de beveger seg i. På den måten er serien også blitt gjort tilgjengelig for yngre barn, og barn ned til 6-7-års – alderen vil kunne kose seg med disse bøkene. Kanskje noen av de kan lese litt selv også? Det er god, leselig skrift og snakkebobler.

 

Bokomslag
Kazu Kibuishi:
Amuletten
I Steinvokteren finner Emily en amulett i oldefarens bibliotek. Denne knytter hun rundt halsen, uten å ane at den er en nøkkel inn til en annen verden: Alledia. Amuletten er en av Norges mest populære bokserier. Dette er en fortelling om modige barn, merkelige skapninger og kampen mot det onde. Mange aldersgrupper har falt for denne serien, og som høytlesning fungerer den godt fra ca 7 år og oppover.

 

Malin Falch: NordlysBokomslag
Reisen til Jotundalen
tar deg med på en reise til det eventyrlige Norge! Sonja får besøk en kveld av en gutt, nesten som henne selv, men likevel ikke. Han er fra den andre verdenen, og han tar henne med dit. De reiser på nordlyset og kommer til et Norge som ikke er likt noe vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle som har sett nettopp nordlyset.
Foreløpig har det bare kommet ut tre bøker i denne serien. Tegneserien har lite tekst og er også lett å lese selv. Passer til høytlesing fra ca 7 år og oppover.

 

Utskriftsvennlig versjon