tor
19
mar

Med Robert Mood, Bjørn Vatne og Anja Bakken Riise. Arrangeres med støtte fra Fritt ord.

19:00

«Hvis vi ikke klarer å sette en ny kurs nå, blir disse problemstillingene mye verre. Da blir de flyktningstrømmene vi ser nå bare små i forhold.» Påstanden kommer fra den tidligere hærsjefen Robert Mood, og han snakker om menneskeskapte klimaendringer. Hva er sammenhengen mellom klima, krig og konflikt?

Klimaendringer kan føre til mangel på mat og ressurser, som fører til migrasjon, som så kan føre til krig. Å oppnå målene i Paris-avtalen synes å være en formidabel oppgave for verdenssamfunnet, men er sannsynligvis liten sammenlignet med å håndtere problemene klimaendringene kan påføre oss. Hvem skaper klimaendringene – og hvem utsettes for krigene de skaper?

Vi har invitert Bjørn Vatne, forfatter av klimaromanen «Nullingen av Paul Abel», Anja Bakken Riise, klimaaktivist og leder av Framtiden i våre hender og Robert Mood, tidligere hærsjef og nå president i Røde Kors. Med ulikt utgangspunkt forsøker de tre å varsle at klimatrusselen er så alvorlig at den endringen vi kan gjøre nå er å foretrekke framfor de endringene som tvinger seg frem om vi ikke handler. De tre skal hjelpe publikum å komme nærmere svaret på hva som må gjøres, og hvorfor det likevel er så vanskelig å gjøre det.

Bjørn Vatne (f. 1976) er fra Ålesund. Han debuterte med romanen Slik skal vi velge våre ofre i 2015, den ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere. Foruten å være forfatter jobber Vatne som journalist, og er i dag løsarbeider i Ålesunds kulturliv. I framtidsroman «Nullingen av Paul Abel» blir Norge utsatt for et kupp der Miljøpartiet Pan-etisk forbund overtar makten. Klimaendringene er så alvorlige – ikke minst i Ålesund hvor handlingen foregår – at god vilje og frivillighet ikke lenger er nok. En rekke tiltak innføres og alt kontrolleres via «sjalken», en innretning alle har fått operert inn bak pannen, og som gir oss all verdens informasjon – og Pan-etisk forbund all informasjon om oss.

Anja Bakken Riise (f. 1987) er leder i Framtiden i våre hender. Hun har utdanning i utviklingsstudier og har tidligere jobbet som leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond og som byrådssekretær for Oslos miljøbyråd. Hun er en sentral stemme i norsk offentlighet på temaer som miljø, klima, rettferdig handel og global solidaritet.

Robert Mood (f. 1958) er president i Norges Røde Kors. Han har omfattende erfaring fra Forsvaret, NATO og FN. Mood har jobbet 9 år i indre Troms (Brigaden i Nord-Norge og 6.divisjon) og tjenestegjort flere år i forskjellige internasjonale operasjoner (Midtøsten og Balkan) på lavt nivå og som leder. Mood har også vært øverste sjef (GIH) for den norske Hæren, sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten, sjef for FNs observatører i Syria og Norges militære representant ved NATO hovedkvarteret i Brussel. Robert Mood har en rekke militære dekorasjoner. Han ble også anerkjent med Forsvarets likestillingspris 2008 for sitt arbeid med likestilling, Internasjonale Veteraners (NVIO) medalje i gull for sitt arbeid for fred og veteraner, Kvinners frivillige Beredskap sin pris for 2014, og Fritt Ords ærespris for å ha utvist stort ytringsmot i 2016.

Arrangementet inngår i en Fritt Ord-støttet arrangementsrekke «I krigens kjølvann» der vi i Nordre Follo bibliotek arrangerer fire arrangementer. Arrangementene vil fra ulike vinkler undersøke hvordan kriger oppstår og hva de fører med seg.

Gratisbilletter.

For  ungdom voksne

Gå tilbake til oversikten over programmet