tir
24
sep

m/ Ragnar Audunson og Theo Koritzinsky (piano)

19:00

Sted: Biblioteket

Pris kr 50/ student gratis

I samarbeid med Follo mållag inviterer vi til Jacob Sande- kveld med Ragnar Audunson og Theo Koritzinsky (piano).

Jakob Sande (1906-1967) var en av de fremste lyrikerne på 1900-tallet. Sande ble født i Dale i Fjaler. Etter skolegang på Sandane og Eid flyttet han til Oslo.

Som lyriker skrev Sande seg inn i en tradisjon, men han fornyet denne tradisjonen ved å gi diktene et sterkt personlig preg. Han hadde en levende penn, kunne være både grotesk og gripende, myk og makaber, eller stemningsskapende og sjokkerende. Spennvidden i diktingen gjorde han til en svært folkekjær forfatter. Humoren var med på å dra nye lesere til lyrikken, men like viktig var det at han kritiserte religiøst hykleri og maktbruket til de rike. Samtidig som han kritiserte presteskapet, skrev han også flere religiøse dikt. Det mest kjente av disse er «Det lyser i stille grender.»

Den litterære produksjonen til Sande er dominert av lyrikken, men han ga også ut tre novellesamlinger. Diktene til Sande har et tradisjonelt formspråk, og det samme gjelder novellene, som alle har en tradisjonell fortellerstil. For Sande var novellene like viktige som diktene, og sammen skaper de en helhet – også i novellene ligger sympatien hos de svake i samfunnet.

Bl.a. Geirr Tveitt, Ivar Medaas, Kurt Foss og Reidar Bø har tonesatt diktene hans.

(Kilde: NBL)
Foto: Gyldendal

Ragnar Audunson er professor ved bibliotekutdanningen ved Oslomet.  

I samarbeid med Follo mållag
Tirsdag 24. september
Kl. 19.00
Bill.: 50,-  skoleelev/ student gratis


For  ungdom voksne

Gå tilbake til oversikten over programmet