ons
20
jun

Møt etterkommerne etter Crazy Horse! De forteller sin historie om den sagnomsuste Lakota-krigeren som ledet slaget ved Little Big Horn i 1876.

19:00

Begrenset antall plasser. Hent gratisbillett i bibliotekt/Kolben eller send e-post til bibliotek@oppegard.kommune.no for å få skrevet ut billett (som kan hentes ved arrangementsstart).

I 2016 kom boka "Crazy Horse - Lakota-krigeren og hans slekt" ut i USA. Crazy Horse-familiens historie er fortalt av den nærmeste familien til den ikoniske indianerhøvdingen Crazy Horse. Historien er spesiell, fordi familien har holdt seg skjult siden etter slaget ved Little Bighorn i 1876, og helt fram til på 2000-tallet. Familien er derfor lite brukt som kilder når tilsvarende bøker og filmer har blitt publisert, og det kommer fram flere nye og spennende opplysninger i boka bl.a om slaget ved Little Bighorn (der Crazy Horse var lederen for alle krigerne som deltok i slaget), og massakren ved Wounded Knee.
Dette er første gang familien utgir sin historie som bok. Boka ble oversatt til norsk og utgitt i 2017.

Til biblioteket kommer Crazy Horse etterkommer Floyd Clown, og sannsynligvis også broren Doug War Eagle, dessuten forfatteren av boka Bill Matson og den norske oversetteren Arne Martin Bøe. De vil holde et foredrag, og deretter blir det gode muligheter for å stille spørsmål og å få kjøpt signerte utgaver av boka. Bill Matson har jobbet svært tett med familien for å hjelpe dem med å fortelle historien og dele den med resten av verden.

Crazy Horse familiens historie er spesiell, fordi de ikke stod fram med sin historie før på 2000-tallet, fordi de fryktet represalier fra myndighetene, bl.a. grunnet Crazy Horse sin framtredende rolle i slaget ved Little Bighorn, der han var leder for alle krigerne som deltok i slaget, og påførte en amerikansk styrke det største nederlaget noensinne på amerikansk jord, Etter at boka kom ut har familien og forfatteren reist på turné i USA, og nå kommer de også til Norge. Les mer om boka her.

Da den norske oversetteren Arne Martin Bøe, som har vært interessert i «indianere» i mer enn 40 år, fattet med en gang sterk interesse for denne boka, der det er historien som har blitt gjenfortalt i familien fra generasjon til generasjon siden Iron Cedar, lillesøsteren til Crazy Horse, levde. Han ønsker at familiens historie, samt lakotaenes historie/kultur skal bli kjent også for publikum her hjemme, og har derfor invitert familien og Bill Matson til Skandinavia, på en liknende bokturné som den de nå er på i USA.

Besøket vil foregå på den måten at brødrene og Matson starter med et foredrag, der de forteller om lakotaene generelt og sin familie/Crazy Horse spesielt, før det blir anledning for de frammøtte å stille spørsmål. Det hele avsluttes med at de frammøtte kan kjøpe boka, og få den signert. Arrangementet vil være gratis for arrangør, og publikum bør også få oppleve dette uten å måtte betale for det.

Besøket hos oss er en del av en bokturné i Skandinavia, hvor dette er stoppestedene i Norge:
7. juni: Alta museum
8. juni: Balsfjord bibliotek
9. juni: Vågan bibliotek 
13. juni: Trondheim
16. juni: Bergen offentlige bibliotek
18. juni: Time bibliotek, Bryne
19. juni: Tvedestrand bibliotek
20. juni: Oppegård bibliotek
21. juni: Ringebu bibliotek
23. juni: Fagernes kulturhus

Videopresentasjon av boka her: https://www.youtube.com/watch?v=0G07nv4U0ZQ
Facebookside: https://www.facebook.com/familienshistorieomcrazyhorse

For  ungdom voksne

Gå tilbake til oversikten over programmet