tor
27
feb

Med boka og foredraget «En dag i Herrens forgårder» fotfølger forfatter Karl Gervin cisterciensermunkene på Hovedøya en hel dag i det Herrens år 1197.

19:00

Få steder i Oslo har fanget oppmerksomheten som klosteret på Hovedøya, men ruinene holder godt på sine historier. Hva inspirerte brødrene som holdt til her? Hvordan fylte de døgnets timer? Hvorfor gikk de i kirken midt på natten, - og hva gjorde de der så lenge hver dag? Hvilke regler skulle de følge resten av døgnet, - hvordan brukte de alle rommene i klosteret? Hva spiste de, hva levde de av? Når og hvorfor forsvant de fra øya midt i Oslofjorden?

I 1197 er cisterciencerordenen en av middelalderens store suksesshistorier. Den første kommuniteten ble grunnlagt for bare tre generasjoner siden i det som fikk navnet Frankrike, og ordenen har spredt seg som ild i tørt gress over hele Europa – også til Hovedøya som nå er på høyden av sin tiltrekning og innflytelse. For om disse munkene har hodet i himmelen, er bena solid plantet på bakken. Karl Gervin forteller her levende om munkene på Hovedøya, som er blant middelaldermenneskene vi vet mest om, fordi klosterordenen har finpusset detaljerte forskrifter for alle sider ved sitt liv. I samarbeid med Oppegård historielag.

Gratisbilletter.

For  voksne

Gå tilbake til oversikten over programmet