Litteraturfestivalen: "Språk og identitet" - 21.- 28. oktober


Bli med på et dypdykk i språkets verden på jakt etter dets betydning for identiteten vår. Alle arrangementene er gratis. På grunn av begrenset plass bør du likevel oppsøke biblioteket og ta med deg billetter til det du vil få med deg. Lørdag 28. oktober anbefaler vi full pakke, men du kan også velge deg ut enkeltarrangementer. Arrangementene er støttet av Fritt Ord


  • 21. oktober 2017, kl 12:00 - 14:00

Program for Litteraturfestivalen 21.-28. oktober

Lørdag 21. oktober - Åpning av LITTERATURFESTIVALEN

  • 12.00: «Samsang» Utstilling og boklansering med Ellen Linde-Nielsen, Irene Amundsen og Tordis Ørjasæter

Kommunikasjon gjennom språk og kunst står sentralt i denne utstillingen. Gjennom ord og bilder vises hvordan det kan føles å være funksjonshemmet, ha et funksjonshemmet barn og litt om søskenforhold.Ellen Linde-Nielsen viser malerier og tegninger, og cp-rammede Irene Amundsen viser sine malerier.  Tordis Ørjasæter presenterer sin nye bok om temaet, et tema hun har vært opptatt av helt siden sin første bok, "Boka om Dag Tore" (1976), om å leve med et psykisk utviklingshemmet barn.

  • 13.00: Flerspråklig fortellerstund med Hilde Sjølset og Kussay Alkhaldi

Fortellerstund foregår på både norsk og arabisk – samtidig. Bli med inn i en spennende fortelling der du henger med bare du kan ett av språkene. Fjorårets flerspråklige fortellerstund var stappfull, så skaff billett for å være sikret plass. Hilde Sjølset er barne- og ungdomsbibliotekar ved Oppegård bibliotek. Kussay Alkhaldi kom som flyktning fra Syria og er bosatt i Oppegård.

Fredag  27. oktober

  • 12.00 «Ungdom og språk»

Å være ungdom er å forsøke å finne seg selv. Språket er en viktig identitetsskaper vi bruker både bevisst og ubevisst for å vise hvem vi er og hvem vi hører sammen med.

Ingunn Ims har bidratt til den populære språkutstillinga «Oslo sier. Språk i byen» og den landsdekkende undersøkelsen «Rom for språk?» høsten 2015, som gir innsikt i hvordan elevenes flerspråklige kompetanse forvaltes i skolehverdagen. Tommy Sørbø er forfatter, kunsthistoriker og dramatiker.

Lørdag 28. oktober

  • 11.30 Filmvisning: «Den norske islamisten»
  • 12.30 Bokbad med Adel Khan Farooq

Våren 2017 ble Adel Khan Farooqs dokumentarfilm  «Den norske islamisten» vist på NRK Brennpunkt. Over flere år intervjuet han Ubaydullah Hussein og kom svært tett på ham. Filmen viser blant annet hvordan Hussein rekrutterte norsk ungdom til tjeneste for IS i Syria. Farooq har også skrevet romanen «Mine brødre» som skildrer det samme miljøet. Bokbader er Intern bokbader.

  • 13.30 Lunsj: Salg av bagetter og kaffe
  • 14.00 Bokbad med Kyrre Andreassen

Kyrre Andreassen utga i fjor brageprisnominerte «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Boka er skrevet på drammensdialekt. Hva gjør det med en bok når skriftspråket ikke følger offisielle skriveregler? Bokbader er forfatter og tidligere leder av forfatterforeningen Sigmund Løvåsen..

  • 14.50 Salg av vin og mineralvann
  • 15.00: Panelsamtale: Språk og identitet

«Språk og identitet» avsluttes med en samtale ledet av litteraturviter Maria Alnæs hvor Kristin Fridtun og Toril Opsahl deltar. Hva gjør språket med oss? Hvordan vil språket utvikle seg?Fridtun er skribent og  sakprosaforfatter. Blant mye annet ivrer hun for at pronomonet «hen» skal inn i dagligtalen, fordi for mange kan både «hun» og «han» være feil. Opsahl er språkforsker og blant annet kjent fra Språkteigen i NRK radio.

Arrangementet er en del av Litteraturfestivalen i Akershus, og er støttet av Fritt Ord.

 


Sist oppdatert av Kristine Mesgrahl den 13. oktober 2017


Tips en venn Utskriftsvennlig side
Oppegård bibliotek - Strandliveien 1 (i Kolben) - Tlf 66 81 50 50 - Bibliotek@oppegard.kommune.no