Folloarkivets nettpresentasjoner


På denne siden finner du lenker til våre nettutstillinger. Vi vil 
etterhvert produsere flere utstillinger og smakebiter fra arkivene.


"Alltid mot nytt mål"

Det er ikke bare enkeltsaker og -innførsler vi finner i arkivene. Noen ganger finnes det helhetlig dokumentasjon fra større prosjekter samlet på ett sted. Her kan du lese om arbeidet med hedringen av polarhelten Roald Amundsen som bodde på Svartskog i Oppegård sine siste 20 år.

 

 
Gå til blogginnlegget
 

 

Frukttyveri fra villa Thorshaug på Kullebundsbråten

epleslang.jpgEn sensommerkveld i 1926 ble fire gutter sett i det de tok seg inn i hagen til et privat sommerhus og plukket lommene fulle av modne plommer. De ble oppdaget av en lokal oppsynsmann som passet frukthagen i de periodene eieren var inne i Kristiania. Da guttene forsto at de var oppdaget forsøkte de å stikke av, men oppsynsmannen klarte å fange og holde to av dem tilbake.  Tyveriet fra frukthagen til Villa Thorshaug, Kullebundsbråten, ble anmeldt til politiet. Vitner og antatte gjerningspersoner ble avhørt og saken ble oversendt skolestyret og tilsynsutvalget i kommunen.

Gå til blogginnlegget

 


"Tvillingskolene" Greverud og Kullebunden

tvillingskolene.pngByskolene på Greverud og Kolbotn skal stå som bærende referansepunkt for denne fortellingen fra Oppegårds kommunale historie, lest ut av våre arkiver fra perioden 1917-1925. Kommunen ble stilt overfor en befolkningseksplosjon og kommuneadministrasjonen erfarte gjentatte ganger at nybygde skoler i løpet av få år ble overfylt. I følge skolestyrets protokoll ble forsamlingshus, loftsrom og lærerleiligheter tatt i bruk for å lette behovet for flere skolebygninger. Kommunen tok derfor sats – og tenkte stort!

Les mer i vårt blogginnlegg

 

Oppegård annekssogn

fotoalbum_39_solheim-svartskog_2.jpgOppegård herred ble opprettet 1. juli 1915 da det ble utskilt fra Nesodden. Før dette var området et annekssogn, et underordnet sogn i et prestegjeld. I perioden før utskillelsen var det flere offentlige oppgaver lokalsamfunnet hadde ansvaret for og som det finnes arkiver etter. Du kan lese mer om hvilke oppgaver Oppegård annekssogn hadde og hva arkivene forteller om dem i vårt blogginnlegg.

 

Gå til blogginnlegget Oppegård annekssogn

 

Jubileumsblogg: Oppegård i arkivene

blogg_1b_-_kopi.pngI anledning Oppegård kommunes 100-års jubileum lanserer vi en egen blogg om Oppegård!

Gjennom ulike blogginnlegg vil du kunne lese om utvalgte deler av kommunens historie, slik den fremstår i arkivene. Da kommunen ble utskilt fra Nesodden i 1915, ble det stilt spørsmål om så få innbyggere var i stand til å drive en egen kommune. Svaret på dette gjenspeiles godt i arkivene. I det første blogginnlegget "Oppegård annekssogn" kan du lese om de lokale oppgavene før Oppegård ble eget herred.

 

Gå til bloggen

 

Nettutstilling: Stemmerettsjubileet

11. juni 2013 var det 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. Vi markerte jubileet med en felles utstilling i biblioteket og har senere laget en nettpresentasjon av utstillingen. 

Utstillingen gir innblikk i stemmerettens historiske utvikling, valgordningene, lokalt kildemateriale og samtidslitteratur som inspirerte pådriverne.


Gå til nettutstillingen
 

Sist oppdatert av Iselin B. Nerland den 28. september 2017


Tips en venn Abonner Utskriftsvennlig side
Oppegård bibliotek - Strandliveien 1 (i Kolben) - Tlf 66 81 50 50 - Bibliotek@oppegard.kommune.no