Follo Mållag: Hilde Vesaas - torsdag 16. november kl 19.00


Møte i Follo mållag på biblioteket torsdag 16. november kl 19.00. Alle er velkomne! Hilde Vesaas presenterer den nyutgjevne boka si: Carl Fredriksens transport – den ukjente historien om krigens største heltedåd. Servering av kaffi og kringle.


  • 16. november 2017, kl 19:00 - 20:30
  • Torget, Biblioteket

OM HISTORIEN I BOKA CARL FREDRIKSENS TRANSPORT, DEN UKJENTE HISTORIEN OM KRIGENS STØRSTE HELTEDÅD

Høsten 1942 kom de to store jødeaksjonene i Norge, først i oktober og så i november, da de nazistiske myndighetene bestemte at jødene skulle arresteres og sendes til Tyskland – til konsentrasjonsleire og gasskamre. I tillegg lå mange hundre ettersøkte motstandsfolk i dekning. Mange av Milorgs flyktningeruter var sprengt og situasjonen var prekær. Alle ventet på hjelp til å komme over til sikkerheten i Sverige.

I løpet av noen svært hektiske vinteruker i 1942 og 43 klarte den lille gruppa Carl Fredriksens Transport å kjøre over til Sverige mange hundre mennesker, kanskje så mange som 1 000 personer, ca. halvparten av dem jøder. De ble fraktet på lastebiler, skjult under en presenning. I spissen sto blant andre ekteparet Alf og Gerd Pettersen fra Mysen og Askim. Det spesielle og geniale med Alf Pettersens rute i forhold til andres flyktningeruter, var at han, som kjentmann i grenseområdet, hadde et opplegg for å kjøre så å si helt fram til svenskegrensa. Dette i motsetning til de fleste andre ruter, der flyktningene måtte traske kanskje i dagevis for å komme over til Sverige.

 I boka fortelles hvordan transporten kom i stand og hvordan livet artet seg for enkelte av de som måtte flykte, og hvordan de fikk hjelp av denne organisasjonen til å komme i sikkerhet i Sverige. – Og ikke minst om hovedpersonene og hva det kostet dem.

Dette er historien om noen av de aller største heltene fra andre verdenskrig, som ikke fikk den anerkjennelse som de fortjente, som tvert imot ikke bare ble forbigått, men ble møtt med mistenkeliggjøring og uthenging.

Hilde Vesaas er grandniese av Alf og Gerd Pettersen. Til daglig jobber hun som lektor ved Ski videregående, som skribent og med muntlig fortelling. Carl Fredriksens Transport er hennes første bok.


Sist oppdatert av Unni Øien-Andersen den 15. november 2017


Tips en venn Utskriftsvennlig side
Oppegård bibliotek - Strandliveien 1 (i Kolben) - Tlf 66 81 50 50 - Bibliotek@oppegard.kommune.no