Lesetips for ungdom 2015-2016


Her er lesetips fra bliotekarene på Oppegård bibliotek, med deres favoritter i 2015-2016


de_som_ikke_finnes.jpg

DE SOM IKKE FINNES av Simon Stranger

Emilie våkner av at noen banker på ruta. Hun kikker ut i hagen. Der står det en mann i en fillete dress. Han ser desperat og sløv ut. Emilie skjønner at det er Samuel, båtflyktningen som hun hjalp i land på Gran Canaria for to år siden (i boka «Barsakh»). Hva gjør han her? Emilie har en betinget fengselsdom og må i fengsel hvis hun blir tatt for å hjelpe en papirløs flyktning.

Boka som forteller historien vi skulle ønske ikke fantes.

soledad.jpg

SOLEDAD av Tor Arve Røssland

Soledad er 14 år og bor på en øy utenfor Haugesund. En morgen våkner hun opp, og oppdager at alle andre er borte. Det er tomt i huset hennes, i nabohuset og i alle andre hus på øya. Når hun endelig oppdager andre mennesker, er det noen hun like gjerne kunne vært foruten.

Hva om du var det siste mennesket på jorda?

papirbyer.png

PAPIRBYER av John Green

Quentin blir vekket av barndomsvenninnen Margo, som han egentlig har mistet kontakten med. Hun forteller at kjæresten hennes er utro med hennes beste venninne. Margo tar Quentin med på et hevntokt, og Quentin forstår at livet aldri vil bli det samme igjen. Morgenen etter er Margo sporløst forsvunnet, og bare en tanke står i hodet på Quentin: Finn henne.

Humor, spenning og alvor i skjønn forening.

roed_som_blod.jpg

RØD SOM BLOD av Salla Simukka

En tidlig morgen oppdager Lumikki at blodige tusenlapper henger tett i tett på snorene i mørkerommet på skolen. Oppdagelsen trekker henne inn i en mørk og livsfarlig verden med østeuropeisk mafia, dop og korrupsjon. Takket være en oppvekst som mobbeoffer har Lumikki noen ekstreme egenskaper som kommer godt med.

Finsk krim oversatt til over 30 språk.

bad_boy_steroid.jpg

BADBOY: STEROID av Anette Münch

«Badboy: Steroid» er hardtslående og realistisk om Casper som blir dumpa, forflytta, knust og utestengt. Han tar sterke hjelpemidler i bruk for å kjempe seg tilbake, men minsker eller vokser problemene med musklene? Det er i hvert fall liten tvil om at det blir lettere å få jentenes oppmerksomhet og guttas respekt. Og en god stund ser det ut til at steroidene lar seg kontrollere.

Vinner av Brageprisen 2014.

eleanor_og_park.jpg

ELEANOR OG PARK av Rainbow Rowell

16 år gamle Eleanor sitter på skolebussen før første skoledag på ny skole. Hun føler seg tykk og bortkommen med sitt illrøde hår og buksene som holdes sammen av sikkerhetsnåler. På bussen er det kun en ledig plass. Ved siden av kjekke og kule Park. Han er også utenfor, men på sin egen måte.

Noen ganger er det bra det bare er ett ledig sete på bussen.

skatten_fra_miklagard.jpg

SKATTEN FRA MIKLAGARD av Tom Egeland

Robert og moren drar til et nytt arkeologisk felt i Vestfold. Det ryktes at det skal være en hittil ukjent vikinggrav der, noe moren hans avdekker. Samtidig blir Robert hjemsøkt i søvne av en vikinggutt som heter Ulv, som snakker til ham i drømmene. Ulv vokter en stor skatt, men skattens skjulested kan bare finnes dersom Robert klarer å tyde et sett med gamle runer.

Arkeolog-action på vikingtokt.

kaoshjerte.jpg

KAOSHJERTE av Lise Forfang Grimnes

16 år gamle Minja våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i myra, om jenter med kuhaler, og om en mann vakker som underjorden selv. Plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren, å miste bestekompisen Josef for evig og alltid.

Eventyr og folketro møter det moderne mennesket.

naadegaven_-_katsa.jpg

NÅDEGAVEN 1: KATSA av Kristin Ashore

I Katsas verden blir noen barn født med nådegaver, og slike barn blir et redskap for kongen. Katsas nådegave er å drepe, og hun er den mest effektive leiemorderen ved hoffet. Hun blir sendt på oppdrag for å true, lemleste eller drepe kongens fiender. Katsa hater nådegaven sin. En dag møter hun den unge prins Po, og blir kjent med hemmelighet som setter hele verden i fare.

Noen gaver kan man klare seg uten.

skuddet.jpg

SKUDDET av Stein Morten Lier

Tinius og kameraten Sander vedder om hvem som har det som skal til for å bli politi. Veddemålet går for langt. Tinius låner morens tjenestepistol og avfyrer et skudd i skogen. Dagen etter finner politiet et død mann ikke langt fra der guttene skjøt. For å bevise sin uskyld, starter Tinius sin egen etterforskning av en narkoboss, men vikler seg lenger og lenger inn i et kriminelt nettverk.

Skyt først. Tenk siden.

   

Sist oppdatert av Aase-Liv Birkenes den 17. september 2015


Tips en venn Utskriftsvennlig side
Oppegård bibliotek - Strandliveien 1 (i Kolben) - Tlf 66 81 50 50 - Bibliotek@oppegard.kommune.no